Binnenland
NOSNTR

Nederlandse vissers houden hun hart vast met Brexit-onderhandlingen: 'We willen gecompenseerd worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse vissers houden hun hart vast met Brexit-onderhandlingen: 'We willen gecompenseerd worden'

Even leek het erop dat het zou lukken voor het weekend, een Brexit-deal leek definitief in zicht. Nu blijkt echter dat die deal er nog niet lijkt te komen. Er wordt druk onderhandeld over het handelsverdrag tussen de Europese unie en het Verenigd Koninkrijk, beide partijen gaan nu een cruciale fase in binnen de onderhandelingen.

De onderhandelingen moeten deze week worden afgerond, maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Het zorgt er echter voor vraagtekens bij Nederlandse vissers. Veel van hen vissen in Engelse wateren, daar komt een eind aan als er geen deal komt. Dan zijn alle vissers veroordeeld tot het vissen in Europese wateren, dat zorgt bij beroepsvisser Dirk Kraak uit Den Helder voor problemen.

Inmiddels vaart Kraak nu zelf zo’n vijftig kilometer van de Nederlandse kust vandaan, boven Terschelling. Hij is op weg naar Britse wateren om daar te gaan vissen, nu kan het namelijk nog. "We volgen het nieuws op dit moment iedere dag, het baart ons veel zorgen op dit moment. We maken ons op dit moment veel zorgen over de quota", vertelt Kraak in Nieuws en Co.

Slechte afspraken baren zorgen bij vissers

"Het gaat vooral om slechte afspraken. Op dit moment wil Groot Brittannië tachtig procent van de visquote voor eigen vissers. Dat is vreselijk voor ons, omdat het vaak gaat om persoonlijke quota waar wij zelf in geïnvesteerd hebben. Als we daar zo veel van moeten afstaan is dat no-deal voor ons", gaat Kraak verder.

De visserij is één van de heikele punten binnen de onderhandelingen tussen Groot Brittannië en de Europese Unie. Britse vissers willen zo min mogelijk concurrentie in eigen wateren en ook graag de controle over waar zij mogen vissen. Dat is overigens ook iets dat premier Boris Johnson hen ook heeft beloofd.

De toegang is voor Kraak vooral een grote zorg. "De vis die we vangen houdt zich niet aan grenzen. Het ene moment bevinden ze zich in Nederlandse wateren en het andere moment bevinden ze zich in Britse wateren, dan vissen we daar. Daar hebben we op onze beurt dus allemaal een persoonlijk deel van het totale quotum van. Het gaat ons dus behoorlijk raken als we veel vis verliezen."

Compensatie bij een compromis is belangrijk

Wanneer het niet lukt hoopt de visser dat er compensatie in komt voor de vissers. "Ik hoop dat we als er zo’n deal komt dat we schadeloos worden gesteld. Ook als de wateren worden gesloten bij een no-deal Brexit wordt het moeilijk dan moeten we allemaal gek genoeg gaan vissen op een postzegel."

De spanning loopt ook op bij de politici. De spanningen lopen inmiddels hoog op. Voor het weekend leek er een deal te zijn op het gebied van vis, maar nu blijkt het tegenovergestelde. Vanmorgen heeft Michel Barnier de ambassadeurs van de 27 EU-landen bijgepraat, de toon was volgens betrokkenen niet optimistisch. Die geluiden hoort ook NOS-correspondent Tim de Wit.

Geen voortgang in onderhandelingen, oplossing blijft uit

'We horen nog maar weinig over de gesprekken die zijn gevoerd vandaag. De toon vandaag is zelfs redelijk pessimistisch. Zowel vanuit Brussel als vanuit Londen. Niet alleen de visserij blijkt een probleem te zijn, ook is er onenigheid over het zogenoemde ‘level playing field’, de regels waaraan de Britse producenten zich moeten houden als zij toegang willen krijgen tot de Europese interne markt", vertelt De Wit.

De EU zet erop in dat Britse producenten zich volledig moeten aanpassen aan de regels die binnen onze markt gelden, terwijl Groot Brittannië zich juist wil ontdoen van die regels. Het is voor de Britten een principieel punt waar ook geen voortgang op komt. "Zij willen namelijk zelf hun regels bepalen en waar mogelijk kunnen afwijken van de regels. Het is dus een heel principieel punt en een oplossing is in die zin echt nog niet in zicht."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie