Binnenland
WNL

Max Moszkowicz jr. over zijn overleden grootvader: 'Zijn 'sjeu' is door veel advocaten overgenomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Max Moszkowicz jr. over zijn overleden grootvader: 'Zijn 'sjeu' is door veel advocaten overgenomen'

Max Moszkowicz senior wist "een bepaalde sjeu met zich mee te brengen in zijn manier van het uitoefenen van zijn ambt". Dat zegt zijn kleinzoon Max Moszkowicz junior in een reactie op het overlijden van zijn grootvader, één van de bekendste strafpleiters van Nederland. "Ik denk dat dit, niet om oneerbiedig te klinken, daarna door heel veel advocaten is overgenomen. De 'gentlemen-advocaten', de mooie kostuums, de dictie in de rechtszaal. Het was niet meer saai", zegt hij bij het radioprogramma In de Kantine op NPO Radio 1.

Max Moszkowicz jr. over zijn overleden grootvader: ‘Zijn ‘sjeu’ is door veel advocaten overgenomen’

Max sr. bracht een bepaalde eloquentie met zich mee, zegt zijn kleinzoon, zelf documentairemaker: "En ik denk dat hij daar misschien wel de grondlegger van is." Als voorbeeld noemt Max jr. de bekende advocaten Theo Hiddema en Gerard Spong, die ook opgeleid werden door Max sr., in Maastricht. "Dan zie je wat zijn invloed is geweest, en de prachtige erfenis die hij aan de advocatuur nalaat."

Max sr. stierf donderdag 27 januari op 95-jarige leeftijd. De voormalig advocaat stond beruchte criminelen bij, zoals de Heinekenontvoerders, en was één van de eerste advocaten die in de media op de voorgrond trad.

Bokshandschoenen

De 41-jarige jr. vertelt dat hij oude, versleten bokshandschoenen aan de muur heeft hangen, die hij van zijn grootvader cadeau kreeg toen hij een jaar of vijf was. "Dat had destijds eigenlijk weinig betekenis, behalve dan dat ik het heel stoer vond", zegt hij.

Dat veranderde toen het boek De Bokser van Marcel Haenen in 2018 verscheen, een biografie over zijn opa. Daarin beschreef Haenen dat Max sr. het kampleven in Auschwitz onder meer overleefde door mee te doen aan bokswedstrijden tussen gevangenen, die bewakers organiseerden. "Toen kreeg dat cadeau een hele andere lading, en dat betekent heel veel voor mij. Dat is misschien de meest waardevolle herinnering die ik aan hem heb door middel van een cadeautje."

Morgen wordt Max Moszkowicz sr. begraven in Maastricht. Max jr. weet nog niet of hij zal spreken op de uitvaart. "Ik ben een kleinzoon, dus ik wil vooral mijn ooms en vader alle ruimte geven om hun woorden over hun vader te uiten, en hun verdriet te laten zien."

Ster advertentie
Ster advertentie