Binnenland
BNNVARA

Nederlandse lucht ernstig vervuild: '1 op de 5 kinderen heeft astma door slechte luchtkwaliteit'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse lucht ernstig vervuild: '1 op de 5 kinderen heeft astma door slechte luchtkwaliteit'

De lucht in Nederland is zo ernstig vervuild dat er jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig door overlijden. Hoe pakken we de luchtkwaliteit aan? Daarover heeft de Tweede Kamer het vandaag. In De Nieuws BV praten directeur van het Longfonds Michael Rutgers, longarts Hans in ’t Veen en astmapatiënt Eelke Kischemöller over de gezondheidsproblemen die de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt.

Longarts In 't Veen ziet dat veel meer mensen astma hebben dan een aantal jaar geleden. "Een op de vijf kinderen heeft astma door slechte luchtkwaliteit. En dan heb je het nog niet eens over COPD, longkanker en hart- en vaatziekten door gevolg van slechte luchtkwaliteit." Een van de astmapatiënten is Kischemöller. Haar astma is zo erg dat ze 's avonds niet naar buiten gaat, vanwege de vervuilde lucht die door het stoken van fabrieken en kachels heftiger is dan overdag. "Stikstofdioxide en fijnstof zijn de grootste veroorzakers van astma", aldus de longarts.

Kischemöller woont in Maassluis, onder de letterlijke rook van Rotterdam. Verhuizen is voor haar geen optie, en volgens longarts In 't Veen is het ook geen oplossing: "In Nederland zijn heel veel plekken niet schoon, met verhuizen verplaats je dus het probleem. Het is beter het probleem bij de wortel aan te pakken en schone lucht te creëren."

Vieste jongetje van de klas

En dat is hard nodig, zegt ook directeur van het Longfonds Rutgers. Het WHO heeft vorig jaar nieuwe advieswaardes voor de luchtkwaliteit uitgebracht. En wat blijkt: "Nederland is het vieste jongetje van de Europese klas", aldus Rutgers. Dit komt volgens de directeur omdat we een dichtbevolkt land zijn en omdat Nederland constant de afweging maakt tussen gezondheid en economie. "Wij zien te vaak dat te langzaam de goede keus wordt gemaakt. De maatregelen zijn er wel, maar worden met veel vertraging doorgevoerd."

Ondanks het advies van WHO wil de Europese Commissie pas van af 2030 stapsgewijs toewerken naar nieuwe waarden voor schone lucht en vanaf 2050 zullen deze waarden pas echt gelden. Dat is veel te laat, aldus Rutgers. "Zo blijven alle mensen met een longziekte nog 28 jaar in de rotzooi leven." Het Longfonds wil dat de waarden zo spoedig mogelijk doorgevoerd worden. "Als de advieswaarden per 2030 al gehanteerd worden, zouden we mensen met een longziekte daar een hele grote dienst mee bewijzen."

Het is daarom volgens Rutgers belangrijk dat de politiek en bevolking bewust worden van het belang van een schone lucht. Rutgers deed voorafgaand aan de uitzending een luchtmeting in Hilversum en de kwaliteit bleek matig te zijn. "Dat is slecht voor mensen met longziekte en kinderen kunnen er een longziekte van krijgen, zoals astma."

Oplossingen

Om sneller tot een betere luchtkwaliteit te komen zou In 't Veen graag zien dat groot vervuilers moeten betalen. Ook moet volgens hem de overheid geen vrijblijvende, maar bindende afspraken maken met bedrijven waarbij de WHO norm in 2030 gehaald kan worden. "Het is ambitieus, maar als het geen pijn doet is het ook niet ambitieus. We moeten nu stappen maken in dat betekent in Europees verband ook acties uitzetten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie