Binnenland

Deze Dag Toen: Minimumloon wordt ingevoerd

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Minimumloon wordt ingevoerd

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 27 november 1968, wordt in Nederland het minimumloon ingevoerd.

Het is de ARP-minister Bauke Roolvink waaraan Nederland het minimumloon te danken heeft. De voormalige metaalarbeider werkte lange tijd als bestuurder van vakbond CNV en hechtte dus veel belang aan het beschermen van werknemers.

Aanvankelijk gold het minimumloon alleen voor werknemers van 24 jaar en ouder. Het wekelijkse salaris werd vastgesteld op 100 gulden en in de loop van de 20e eeuw verder verhoogd. Pas zes jaar na de invoering werd er een minimumloon voor jongeren ingevoerd.

Inmiddels heeft een Nederlands werknemer bij een fulltimebaan recht op 1565 euro bruto per maand. Ter vergelijking: in 2005 was dit nog 1265 euro.

Europees gezien heeft de Nederlander het goed voor elkaar. Zo ontvangt heeft een Bulgaar slechts recht op een minimum van 123 euro. Binnen de EU kennen alleen Ierland (1563,25) en Luxemburg (1998,59) een hoger wettelijk minimumloon.

Desondanks stijgen in heel Europa de minimumloon ieder jaar. De enige uitzondering is Griekenland, waar in tien jaar tijd het minimumbedrag met bijna 14 procent is afgenomen. De oosterburen hebben pas sinds 2015 recht op een minimumloon. De Scandinaviƫrs en Italianen hebben het minimumloon niet nationaal geregeld, maar per sector.

Ster advertentie
Ster advertentie