Binnenland
NOS

Wat moet je doen als je een vakantie hebt gepland naar Rhodos, Corfu of Evia?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je doen als je een vakantie hebt gepland naar Rhodos, Corfu of Evia?

De afgelopen dagen zijn tienduizenden toeristen op Rhodos geëvacueerd vanwege de bosbranden. Ook op andere Griekse eilanden, zoals Corfu en Evia, zijn er bosbranden en evacuaties. Wat moet je doen als je binnenkort een vakantie die kant op hebt geboekt?

Wat moet je doen als je een vakantie gepland hebt op de Griekse eilanden Rhodos, Corfu of Evia?

Het reisadvies voor de eilanden is gisteravond van groen naar geel gegaan. "Het betekent dat je alert moet zijn op andere situaties", vertelt Hanita van der Meer van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet dus goed in de gaten houden wat er aan de hand is en waar je niet mag komen."

Recht

De afgelopen dagen hebben reisorganisaties mensen van Rhodos geëvacueerd. Volgens Van der Meer hebben deze mensen recht op vergoeding van de 'niet genoten' vakantiedagen. "Dat betekent dat ze zich bij een reisorganisatie kunnen melden. Zij zullen hen die niet genoten vakantiedagen terugbetalen", legt ze uit.

Voor de mensen die nog op vakantie zouden gaan, geldt wat anders. Daar wordt eerst gekeken of ze omgeboekt kunnen worden of misschien later naar dezelfde bestemming kunnen gaan. Ook kunnen geboekte vakanties nu niet kosteloos geannuleerd worden. "Niet onder code geel."

Toch vliegen

De bosbranden zijn nog niet geblust en sinds kort is het reisadvies geel voor de eilanden, ondanks dat vertrekken er in de komende dagen weer vluchten. "De meeste wachten wel tot vrijdag om dan weer mensen naar Rhodos te laten gaan." Dat zou te maken hebben omdat er nu nog mensen zijn die vanaf Rhodos terug naar huis moeten. "Daarna kan het gewoon, in het noorden van het eiland is niks aan de hand. Daar kunnen mensen gewoon vakantie vieren."

Afweging

Volgens Van der Meer is het voor reisorganisaties nu moeilijk om af te wegen of ze mensen wel naar het eiland moeten laten vertrekken. "Daarvoor hebben ze natuurlijk ook hun eigen mensen ter plaatse om samen hen en de autoriteiten een afweging maken en goed kijken: wat kan wel en wat kan niet? Het is lastig, maar het is niet ondoenlijk. Ze hebben wel vaker met dit bijltje gehakt."

Als de situatie echt gevaarlijk wordt voor vakantiegangers, cancelen de reisorganisaties de vakantie. "Als ze niet meer kunnen bieden wat de klant geboekt heeft. Stel dat dat een hotel niet meer de faciliteiten kan bieden die een klant geboekt heeft. Kijk als één restaurant dicht is, maar een ander is nog wel open, dan is het nog prima te doen. Maar het moet het vakantiegenot niet in de weg staan."

RJN ANVR

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie