Binnenland
NOS

Protest Catalonië neemt in kracht toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest Catalonië neemt in kracht toe

Catalonië zal zich nog deze week of uiterlijk begin volgende week onafhankelijk verklaren. Dat zegt de Catalaanse regio-president Carles Puigdemont in gesprek met de BBC. In Barcelona neemt ondertussen het protest toe.

Puigdemont deed zijn uitspraken kort voordat de Spaanse koning Felipe gisteravond in een ongebruikelijke toespraak fel uithaalde naar de Catalaanse regering voor het doorzetten van het referendum. Felipe verweet de Catalanen een "ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit" en de rechtsstaat is volgens de koning zwaar beschadigd.

Protest

Puigdemont herhaalt met zijn uitspraken zijn eerdere standpunt. Gevraagd wat hij doet als de Spaanse regering ingrijpt en de Catalaanse regering opzij zet antwoordde Puigdemont: "Dat zou een fout zijn die alles zal veranderen."

In Barcelona gingen gisteren opnieuw tienduizenden Catalanen de straat op. De demonstranten hebben inmiddels een eigen strijdlied. "Als je maar lang genoeg aan de dictatuur blijft trekken, valt 'ie vanzelf om", klinkt het strijdlied van Catalanen.

Dit is het strijdlied van de Catalanen

"De sfeer was heel erg geladen", zegt correspondent Rop Zoutberg, die erbij was. "Er hangt een bijna revolutionaire sfeer in de lucht. Mensen hebben het gevoel dat er nu snel een verandering aankomt. De geest is hier goed uit de fles."

Ster advertentie
Ster advertentie