Binnenland
BNNVARA

Is autotaks de oplossing voor verkeersdrukte op Texel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is autotaks de oplossing voor verkeersdrukte op Texel?

De zon schijnt, de zomer lonkt en vakantie-minnend Nederland trekt erop uit. Texel is natuurlijk een eiland waar je bij uitstek kunt genieten van al het moois dat de zomer brengt. Maar, zijn de Texelaars ook blij met alle toeristen die naar hun eiland trekken? "De lusten en lasten moeten beter worden verdeeld", zegt Rikus Kieft, fractievoorzitter van GroenLinks op Texel in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Maar liefst 66 procent van de ondervraagde Texelaars vindt het te druk op hun geliefde eiland, blijkt uit onderzoek van de gemeente Texel. De klachten beginnen door mensen die huizen in woonwijken aan Texelaars verhuren. Rolkoffers in de straat en borrelaars in de tuin die de slaap verstoren van de inwoner die geen vakantie viert, zorgen voor veel overlast.

Autotaks op Texel?

Ook de verkeersdrukte op het eiland neemt toe. "Het is druk op de weg en er is weinig parkeerruimte", aldus Rikus Kieft, fractievoorzitter van GroenLinks op Texel. Frank Spooren, directeur van VVV Texel, ziet steeds meer auto's per boeking.

"We moeten benoemen wat de knelpunten zijn en hoe we die op kunnen lossen", zegt Spooren. Zou een autotaks voor het eiland een oplossing kunnen zijn, kortom, auto's niet meer toelaten als een maximum is bereikt? "Nee", zegt Spooren resoluut, "zo werkt het in de praktijk niet. De boot wordt gezien als een verlengde van de openbare weg, dus we kunnen de boot niet uit de vaart houden." Kieft ziet echter wel mogelijkheden, "we kunnen vast middelen verzinnen zodat dat wel zo gaat werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beleid vanuit de gemeente

Volgens Kieft wordt er vooralsnog vanuit de gemeente te weinig aan de toerisme-drukte gedaan en is er tot nu toe altijd sprake geweest van slap tot geen beleid. "Dit is de eerste keer dat de gemeente een toeristisch toekomstplan in de maak heeft", aldus Kieft.

Welke factoren spreken daadwerkelijk een rol bij de drukte op Texel, en hoe kan dat opgelost worden? Dat is belangrijk om in kaart te brengen, zegt Spooren. Alle belanghebbenden moeten volgens Spooren met elkaar bedenken wat ze willen van het toerisme op het eiland, en vormgeven hoe het beter kan: "Als je kwantitatief niet meer kunt en wilt groeien, dan moet je keuzes maken."

Alle Texelaars aandeelhouder

Dat een deel van de Texelaars klaagt terwijl een ander deel van de inwoners ook aan toerisme verdient, lijkt wat tegenstrijdig. Maar, legt Kieft uit: "Als je ziet dat mensen eraan verdienen maar je hebt er zelf last van, dan trek je iets scheef." Een oplossing volgens Kieft zou kunnen liggen in het beter verdelen van de lusten en de lasten. "Waarom maken we niet elke Texelaar aandeelhouder van het toerisme?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ter plekke op Texel: flessenpost van eenzame vrouwen en drukte door toerisme

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie