Binnenland

De IC's lopen leeg, maar de frustraties blijven bij zorgpersoneel

NOSNTR
foto: Waldy van Geenenfoto: Waldy van Geenen
  1. Nieuwschevron right
  2. De IC's lopen leeg, maar de frustraties blijven bij zorgpersoneel

De afgelopen week zijn er 38 procent minder besmettingen gemeld, blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM. Er werden 8981 mensen positief getest, tegen 14.397 in de week daarvoor. Dat is het laagste weektotaal sinds half september vorig jaar, aan het begin van de tweede golf.

Zware periode
Ondanks de dalende cijfers is er voor veel zorgpersoneel nog niet veel ruimte om op adem te komen. Ze kampen met fysieke en mentale klachten en nu de covidzorg wordt afgeschaald, wordt de uitgestelde reguliere zorg weer opgepakt. In combinatie met een gebrek aan waardering neemt de frustratie onder het personeel toe. Dat voelt ook IC-verpleegkundige Thomas Smits.

Hij werkt op de IC-afdeling van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VUmc. Ook voor hem waren de afgelopen maanden zwaar, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de eerste coronagolf begin vorig jaar, was het voor familie en naasten niet mogelijk om coronapatiënten te bezoeken. De enige mogelijkheid om contact te maken was via een videoverbinding. ‘Daardoor zaten wij bovenop het intenste verdriet van mensen die nog even afscheid namen voordat mensen aan de beademing gingen. Dat heeft er wel ingehakt’, zegt Thomas in Nieuws en Co.

Meer waardering
Dat er de afgelopen maanden niet geïnvesteerd is in het zorgpersoneel, is volgens Thomas onbegrijpelijk. ‘Er komt nu een inhaalgolf van reguliere zorg op ons af’, zegt hij. ‘We zien de uitstroom van het hoger opgeleid personeel en dat heeft deels te maken met die salarissen.’

Het gevoel van waardering is daarom ook ver te zoeken. De halvering van de zorgbonus is ook problematisch, vindt hij. Het draagt namelijk niet bij aan het aantrekken of behouden van zorgpersoneel. ‘Waardering begint financieel, maar je zou op heel veel andere manieren ook iets kunnen doen. Bijvoorbeeld met secundaire arbeidsvoorwaarden’, zegt hij. ‘Het zou je zo makkelijk mogelijk gemaakt moeten worden om te komen werken.’

Ster advertentie
Ster advertentie