Binnenland

VVD: Stuur liegende statushouders terug

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Stuur liegende statushouders terug

"Als mensen hebben gelogen in hun asielprocedure, dan moeten ze teruggestuurd kunnen worden", dat zegt Bente Becker, woordvoerder integratie voor de VVD in de Tweede Kamer. "Als het kabinet daar meer mogelijkheden voor nodig heeft, dan moet het die krijgen."

Daarmee reageert het Kamerlid op berichten van de Inlichtingen en Naturalisatiedienst (IND) waaruit blijkt dat asielzoekers zouden hebben gelogen over hun geaardheid en leeftijd, en mede op basis daarvan een verblijfsvergunning kregen.

"Nu is de situatie zo dat de IND moet bewijzen dat er is gelogen, in plaats van dat de asielzoeker moet moet bewijzen dat hij/zij gelijk heeft", legt ze uit. Becker heeft de minister om opheldering gevraagd naar de mogelijkheden die er zijn om consequenties aan dergelijk liegen te verbinden. Als de asielzoeker of statushouder uit een veilig land komt zou deze teruggestuurd moeten kunnen worden. Komt zij of hij uit een onveilig land dan moeten daar ook "consequenties" aan worden verbonden het Kamerlid denkt daarbij aan een boete of versoberde opvang.

Kabinet doet te wenig aan eergerelateerd geweld

Eind vorig jaar schreef Becker een initiatiefnota over zelfbeschikking van vrouwen. Het stuk, getiteld 'In Nederland beslis je over je eigen leven' wordt morgen besproken in de Tweede Kamer. Het gaat over de emancipatie van vrouwen, en in het bijzonder van vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond. Becker maakt zich boos over de mate waarin vrouwen uit sommige niet-westerse culturen worden onderdrukt. Dat gaat van economische onafhankelijkheid tot het risico slachtoffer te worden van eerwraak en eergerelateerd geweld. "Bij 1 op de 10 moorden is er sprake van eergerelateerd geweld", dat vertelt Becker bij 1 op 1.

Een van de voorstellen richt zich op het strafbaar kunnen stellen van niet alleen de dader, maar ook de betrokken familie of 'community' bij eerwraak. "Een eerdere aangenomen voorstel van mij om daar werk van te maken, heeft het kabinet een beetje naast zich neer gelegd. Vandaar dat ik nu zelf het initiatief neem." Op de vraag of ze het realistisch acht dat het kabinet nu wel werk maakt van het beter tegengaan van eergerelateerd geweld zegt Becker: "Dat hoop ik wel. Het kan niet zo zijn dat een vader in Nederland zegt: die vrijheden zijn leuk voor Nederland, maar niet voor mijn dochter."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie