Binnenland

Geld uit reisbagage gestolen: wie is aansprakelijk?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld uit reisbagage gestolen: wie is aansprakelijk?

[AVROTROS] Je gaat met het vliegtuig en bij aankomst ontdek je dat er contant geld uit je koffer is gestolen. Je dient een klacht in bij de luchtvaartmaatschappij, maar krijgt nul op het rekest. Wie is er aansprakelijk?

Video niet beschikbaar

Op 17 oktober 2018 vliegt Leny Hoyng met vriendinnen naar Italië om een week een kookcursus te volgen. Ze checkt haar koffer in bij luchtvaartmaatschappij Ryanair. Na aankomst in Rome ontdekt ze in de auto naar de bed & breakfast dat het contante geld uit haar portemonnee is verdwenen. "Ik had de portemonnee in een rugzak gedaan en die in de koffer gestopt. Dat was ook niet handig van me. Dat geef ik ook eerlijk toe." Totale schade: 520 euro zo vertelt ze op het forum.

Van het kastje naar de muur

Leny meldt, meteen na ontdekking, de diefstal bij Ryanair. Die zegt tegen haar niet verantwoordelijk te zijn en verwijst naar de bagage-afhandelaar. In Eindhoven is dat Viggo. Leny dient daar een klacht in en vraagt of Viggo de camerabeelden kan bekijken. Viggo reageert in een mail dat het "niet mogelijk is om alle camerabeelden te controleren". Aangezien het diefstal is wil Viggo de klacht niet in behandeling nemen en verwijst naar de politie. Leny doet vanuit Italië digitaal aangifte bij de Marechaussee.

Ook als Radar zelf als consument een rondje belt naar Ryanair, de Marechaussee, Viggo en verzekeraar Interpolis, blijkt iedereen naar elkaar te verwijzen.

Wie is nou aansprakelijk?

Dat is in principe de vervoerder, aldus advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten, "maar die sluit aansprakelijkheid voor diefstal van je bagage of uit je bagage uit. Dat is wel begrijpelijk, omdat een luchtvaartmaatschappij gebruik maakt van de diensten van andere bedrijven, zoals de afhandelaar." Janssens zegt dat je dus ook de bagage-afhandelaar rechtstreeks aansprakelijk kan stellen.

Viggo doet niets

Hoewel afhandelaar Viggo geen camerabeelden of onderzoek wil doen, zegt Janssens dat het Viggo zou sieren als ze laten zien dit soort zaken serieus te nemen. "Het is makkelijk te achterhalen hoe laat mevrouw Hoyng heeft ingecheckt zodat je ook geen uren naar die videobanden hoeft te turen. De diefstal kan ook in Italië hebben plaatsgevonden." Janssens zegt dat als Viggo de beelden opzoekt en bekijkt, zo eventueel uitgesloten kan worden dat de diefstal in Nederland heeft plaatsgevonden. "Dan kan Leny haar pijlen richten op Italië."

Mag een verzekeraar geld uitsluiten?

Leny heeft een reisverzekering bij Interpolis. Die wees haar claim af, omdat geld een diefstalgevoelig product is en diefstal daarvan is bij Interpolis niet gedekt. "Een verzekeraar kan dat gewoon uitsluiten. Zij bepalen in standaardverzekeringen in principe wat er wel en wat er niet wordt gedekt."

Aangezien in Nederland niemand z'n verantwoordelijkheid neemt, gaat Leny nu een klacht indienen bij de Italiaanse bagage-afhandelaar van Ryanair.

Tip

De belangrijkste tip: neem contant geld altijd mee in de handbagage en stop het niet in de ruimbagage. Heb je een reisverzekering? Kijk dan nog eens kritisch of contant geld gedekt is, want de dekking verschilt per verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars tipt: "Heb je contant geld meeverzekerd bij je reisverzekering en wil je dat claimen? Dan is het belangrijk om een bewijs te hebben dat het geld is opgenomen. De meeste verzekeraars zullen vragen om aangifte te doen".

Radar heeft Ryanair om een reactie gevraagd, maar die is niet meer gekomen.

De Marechaussee zegt in een reactie dat mensen van iedere diefstal aangifte moeten doen en dat die ongeacht de hoogte van het bedrag serieus zal worden genomen. Als een diefstal niet direct opgelost kan worden gaat de zaak op de plank tot er mogelijk nieuwe informatie komt. Ook raden ze aan de luchtvaartmaatschappij op de hoogte te brengen van de diefstal.

Reactie Viggo/Eindhoven Airport

Eindhoven Airport reageert namens bagage-afhandelaar Viggo schriftelijk. De luchthaven wil niet reageren in de uitzending. De luchthaven zegt dat Leny een klacht moet indienen bij Ryanair. "Het is onduidelijk of een en ander in Eindhoven of Rome heeft plaatsgevonden." Op de vraag waarom Viggo/Eindhoven Airport geen onderzoek instelt reageert de luchthaven dat er nooit klachten zijn ontvangen over diefstal.

Radar besteedde eerder al eens aandacht aan bagagediefstal bij busvervoerder Eurolines. Lees hier dat artikel.

Geld uit reisbagage gestolen: wie is aansprakelijk?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie