Binnenland
BNNVARA

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot in Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot in Nederland

"Het toppunt van elegantie", noemt EIS-entomoloog Theo Zeegers het vlieggedrag van de Aziatische hoornaar. In 2017 werd deze wesp voor het eerst in ons land gezien en sindsdien nemen de aantallen langzaam toe. De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar lijkt zich in Europa als invasieve exoot gedragen, omdat hij het vooral op honingbijen heeft voorzien. Vanwege haar plaats op de Unielijst van de Europese Unie geldt een bestrijdingsplicht.

Zenderen

Kenniscentrum EIS Nederland doet dan ook een oproep om meldingen van deze hoornaars door te geven. Met behulp van zenders en zogeheten wiekpotten kunnen de nesten opgespoord en verwijderd worden.

Het meest recente nest werd deze week op een boerderij in het Overijsselse Markelo gevonden, een stuk noordelijker dus dan Zeeland, Brabant en Limburg waar de hoornaar tot nu toe werd gevonden. Omdat de Aziatische hoornaar best lijkt op de Europese soort die veel talrijker is geeft EIS de nodige tips om het dier te herkennen.

Aziatische hoornaar zenderen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie