Binnenland
MAX

Evert Jan Henrichs: 'Af en toe over je schouder kijken, dat heb ik ook ervaren'

foto: Getty imagesfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evert Jan Henrichs: 'Af en toe over je schouder kijken, dat heb ik ook ervaren'

Evert Jan Henrichs, de advocaat die vier jaar lang de deken was van de Amsterdamse Orde van Advocaten, zal morgen op 15 september afscheid nemen. Als deken hield hij toezicht over ongeveer 6000 advocaten, dit is één derde van alle advocaten in Nederland. Evert Jan Henrichs was te gast bij Villa VdB, hier vertelde hij over zijn tijd als deken.

Evert Jan Henrichs: "Af en toe over je schouder kijken, dat heb ik ook ervaren."

Video niet beschikbaar

De moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum heeft een grote impact gehad op het beroep, vertelt Henrichs. "Het was erg heftig, het wordt ook wel de 9/11 van de advocatuur genoemd en het heeft veel teweeg gebracht. Het plezier werd minder vanzelfsprekend in het werk."

Na de moord op Derk Wiersum

"Er zijn ook advocaten uit het strafrecht gestapt destijds. Advocaten voelden zich niet meer veilig, moesten constant over hun schouder heen kijken. Ze weten in theorie dat er een dreiging kan zijn, ik heb dat gevoel ook wel eens ervaren", aldus Henrichs. "Na de moord op Derk Wiersum hebben we met elkaar geprobeerd om het rouwproces vorm te geven. Het aantal bedreigingen op advocaten nam toe, ook buiten het strafrecht. Er zijn nu ook advocaten die zwaar beveiligd worden", vervolgt de voormalige deken.

Sancties tegen Rusland

Ook de oorlog in Oekraïne kwam tot in het kantoor van de deken. Strafrechtadvocaten kregen te maken met de internationale maatregelen tegen Rusland. "Toen de sancties tegen Rusland kwamen, zijn we vooral in gesprek geweest met advocaten die zich afvroegen of ze nog wel voor de Russische federatie wilden optreden. Daar hebben we over gepraat, maar ze moesten natuurlijk zelf die keuze maken. Als ze besloten om te stoppen, hadden ze wel te maken met bepaalde tuchtregels. Als toezichthouder had ik de taak om te zorgen dat advocaten de sancties niet zouden ontwijken of ontduiken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie