Binnenland
NTRPowNed

Is het sluiten van grenzen haalbaar volgens mensen die in het grensgebied wonen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het sluiten van grenzen haalbaar volgens mensen die in het grensgebied wonen?

De PVV is de grootste partij van Nederland en pleit voor het sluiten van de landsgrenzen. Maar wat zou dat betekenen voor de mensen die in het grensgebied wonen? In 5 Dagen vertellen grensbewoners hun verhaal.

5 Dagen...

Verweven met de Vlamingen

"In coronatijd zijn de grenzen even dicht geweest. Toen werden in het bos over de lengte van de weg betonblokken neergezet", vertelt Sari Steenbergen uit het grensdorp Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. "De linker rijstrook was Vlaams, en de rechter rijstrook Nederlands. Dat kun je je eigenlijk niet voorstellen. Daar sta je gewoon van te kijken."

Als de grenzen dichtgaan zou dat het leven aan de grens niet makkelijker maken, vindt Steenbergen. "Het vanzelfsprekende is dan weg. Als we dan naar Brabant willen moeten we de Westerscheldetunnel nemen, in plaats van gewoon even snel via Antwerpen. Of de Belgische bakker aan het eind van de straat, daar kun je dan niet meer naartoe. Wij zijn zo verweven met de Vlamingen. Het dagelijks leven zou moeilijker worden."

'Er is niks aan de hand als we gewoon samen leven'

Ook Diana Abbink uit Winterswijk ziet het sluiten van de grens met Duitsland niet zitten. "Dat gevoel leeft hier helemaal niet, dat ze de grens willen sluiten. Het is altijd een eenheid geweest." Zelfs in de Tweede Wereldoorlog hielpen de mensen in het grensgebied elkaar. "Zij bleven in contact met elkaar. Soms werden er onderduikers van de ene kant naar de andere kant van de grens overgebracht."

"Na de oorlog werd gezegd: ze kunnen in Berlijn en Den Haag wel van alles bedenken, maar wij leven hier met elkaar. Wij hebben nooit een hekel aan elkaar gehad. Dat komt alleen door die grootmachten. En dat gevoel is hier denk ik nog steeds sterk. Dat gevoel van laat ons nou maar. Er is niks aan de hand als we gewoon samen leven."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie