Binnenland
NTRPowNed

Lopen jongeren aan de grens extra risico om op het slechte pad te belanden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lopen jongeren aan de grens extra risico om op het slechte pad te belanden?

Met de PVV als grootste partij van Nederland groeit de belangstelling voor onze landsgrenzen. Ook voor jongerenwerker Danny de Jong uit Glanerbrug speelt de grens met Duitsland een grote rol in zijn werk, vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

Als jongerenwerker probeert hij jongeren op het rechte pad te houden. "200 meter verderop ben je in Duitsland. Vroeger stopte de trein hier nog niet, maar zelfs als je de fiets pakt ben je zo de grens over. Er zijn veel drugstoeristen."

Jong pakketjes rondfietsen

Daarbij belanden jongeren snel in de drugscriminaliteit, merkt ook Kaz Wesseloo van de Gemeente Enschede. "Ik ben wel geschrokken. Het is heel zorgelijk", vertelt hij. "Je hoort voorbeelden van echt wel jonge kinderen van 11 die pakketjes rondfietsen, zonder dat ze goed weten wat ze doen."

Als programmaregisseur 'Preventie en Gezag' bij gemeente Enschede is Wesseloo druk bezig om jongeren daarvoor te behoeden. Samen met de jongerenwerkers, boa’s en andere partijen heeft het programma als doel om jongeren op een preventieve manier op het goede pad te houden. Het rijk levert daarvoor een subsidie van 2,6 miljoen.

Unieke ligging aan de grens

"We hebben de unieke ligging en bijbehorende problematiek. We leggen op een laagdrempelige manier aan jongeren uit wat verkeerde keuzes met je kunnen doen. En dan hebben we het over honderden jongeren die allemaal geholpen gaan worden." Jongerenwerkers als Danny de Jong spelen daarbij een belangrijke rol. "We laten zien wat goed en slecht is. Waar kom je mee in aanraking? Wat kan er gebeuren als je in zo’n grensgebied woont?" vertelt De Jong.

Geen lieverdje

Zelf was hij vroeger ook geen lieverdje. "Als je in Glanerbrug mijn naam noemt, dan weten mensen denk ik nog wel wat een vervelend jongetje ik was", vertelt hij. Hij is geboren en getogen in het grensdorp Glanerbrug, gemeente Enschede. "Vervelend gedrag, hangen, mensen tot last zijn, de boel afbreken. Puur uit verveling."

Nu is hij een groot voorbeeld voor jongeren zoals Joran, die zelf ook jongerenwerker wil worden om jongeren in het grensdorp Glanerbrug op het rechte pad te houden. "Danny heeft me met veel dingen geholpen. Ik ben nu bezig met mijn rijbewijs, goed bezig met school, sport, werken", vertelt hij in 5 Dagen. Toen hij Danny een half jaar geleden leerde kennen zat hij "gewoon diep in de shit", vertelt hij. "Nu gaat het steeds beter. Eigenlijk heb ik geen problemen meer, nergens last meer van, alleen maar positiviteit."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie