Binnenland

Mediaforum: 'Ceremonie Olympische Spelen zat strak in elkaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Ceremonie Olympische Spelen zat strak in elkaar'

[KRO-NCRV] De Olympische Spelen in Brazilië zijn officieel van start gegaan. Vannacht opende het sportevenement met een grote ceremonie, waarin vooral de special effects veel lof kregen. Voor Nederland droeg springruiter Jeroen Dubbeldam de vlag.

Bert van der Veer, programma-maker en regisseur, vindt dat de Brazilianen het goed hebben gedaan. "Een prachtige show en dat voor een budget dat veel lager ligt dan de Spelen in Londen." Alleen het geluid bevalt Van der Veer niet. "Dat is een blijft een ding in voetbalstadions als het Maracanã. Ook nu klonk het nergens naar."

Ook het nieuwe sportprogramma van de NOS, Studio Olympic Park, krijgt lof. Margriet Brandsma, oud-Duitsland correspondent. "Het is verfrissend om eens een presentator als Henry Schut te hebben, die zichzelf niet belangrijker vindt dan de mensen op de bank." Over oud-judoka Edith Bosch zijn de meningen verdeeld. Bosch is nu sidekick bij het nieuwe programma. "Tijdens de eerste aflevering zag je dat ze haar plekje moest veroveren, maar tijdens de tweede aflevering gaf Schut haar meer voorzetjes", aldus Van der Veer. Wel gelooft hij dat Bosch zal groeien in haar rol. "Sidekick zijn is vreselijk moeilijk. Als ik moet kiezen tussen presentator zijn of die bijrol dan doe maar presentator."

Canal Parade

In het mediaforum worden ook de vele analyses rondom de Gay Pride besproken. Vandaag wordt in Amsterdam de jaarlijkse Canal Parade gehouden. Je ziet veel meer analyses rondom acceptatie van homoseksuelen in de maatschappij dan vorig jaar. Het thema leeft, zegt Brandsma.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn we toleranter geworden als het gaat om homoseksualiteit. Toch hoor je de laatste dagen veel kritische verhalen. Oud-voorzitter van de Gay Pride Siep de Haan stelt zelfs dat er steeds meer tegenstellingen zijn. "Veel homo's durven niet hand in hand te lopen. Ik doe het zelf ook niet meer, je hebt kans uitgescholden te worden." Bert van der Veer heeft enigszins moeite met onderzoeken naar de Gay Pride. "Als je vraagt naar tolerantie ten opzichte van de Gay Pride, waarbij veel mensen de exhibitionistische Canal Parade op het netvlies hebben, vraag je dan naar de acceptatie van homoseksualiteit of acceptatie van exhibitionisme?"

Het Mediaforum met Bert van der Veer en Margriet Brandsma:

Ster advertentie
Ster advertentie