Binnenland

Topman Corendon pleit voor vaccinatieplicht bij vliegreizen

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Corendon pleit voor vaccinatieplicht bij vliegreizen

Steven van der Heijden, CEO van reisorganisatie Corendon, pleit ervoor dat de overheid een vaccinatieplicht invoert voor de luchtvaart. Hij benadrukt dat Corendon als reisorganisatie dit niet kan en mag afdwingen, maar dat het een stuk zou schelen als een dergelijke vaccinatieplicht er wel kwam. "De overheid zou dat moeten doen", aldus Van der Heijden bij 1 op 1.

Als touroperator heeft Corendon een zorgplicht naar de reiziger die een pakketreis bij de organisatie boeken. Dit betekent dat als een passagier op vakantie besmet raakt, Corendon zorgt voor een quarantainehotel en de terugreis kosteloos omboekt. Van der Heijden zou dat het liefste alleen doen voor gevaccineerde passagiers. “Maar ook dat mag niet, want we mogen geen onderscheid maken”, zo stelt hij.

Rode cijfers

Deze periode is er een ware run op herfstvakanties naar de zon, en rinkelt de kassa van Corendon weer. “Maar, die kassa was wel heel erg leeg, dus dat is ook wel heel erg welkom.” Het afgelopen jaar heeft de reisorganisatie een verlies geleden van zo’n 35 miljoen euro. Dit jaar is er weer sprake van een positief resultaat, maar van der Heijden verwacht een jaar of twee nodig te hebben om financieel weer erbovenop te komen.

Hij noemt het bijzonder dat Corendon überhaupt nog bestaat. Tijdens de coronaperiode heeft hij daar meermaals aan getwijfeld. “Maar dat kon ik toen niet toegeven, want als de baas gaat twijfelen dan houdt het helemaal op.”

Duurdere vliegtickets

Hij verwacht dat, in het licht van de klimaatcrisis, vliegtickets de komende jaren duurder zullen worden. Van der Heijden zou het ook heel begrijpelijk vinden als de maatschappelijke kosten van het vliegen worden doorberekend in de prijs. Daarmee is het waarschijnlijk dat je over een paar jaar niet meer voor een paar tientjes naar Zuid-Europa kan vliegen. Van der Heijden verwacht niet dat die prijsstijging veel effect zal hebben op zijn product.

Lelystad Airport

En dan is er nog de gebrekkige ruimte op de luchthavens. Van der Heijden ziet Lelystad Airport in de nabije toekomst niet opengaan. Over die opening wordt onderhandeld in de kabinetsformatie, maar “ik denk dat hier toch een stukje restrictiever in gaat worden geoordeeld dan dat vijf jaar geleden het geval was.”

Nu kan Corendon het gebrek aan ruimte nog opvangen met extra ruimte op Schiphol, omdat er aanzienlijk minder zakelijk verkeer is. En de situatie over een aantal jaar? “Dat zien we dan wel weer”. Van der Heijden zelf had allang met pensioen moeten zijn, maar verwacht de komende twee jaar nog wel aan het roer van Corendon te staan.

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie