Naar homepage
Binnenland

Machtsmisbruik, intimidatie en een angstcultuur bij de informatiedienst van de politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Machtsmisbruik, intimidatie en een angstcultuur bij de informatiedienst van de politie

Pesten, discrimineren, machtsmisbruik: voor de informatiedienst van de politie is het de dagelijkse praktijk. Volgens onderzoek van KPMG is er sprake van een angstcultuur. "Doordat politieagenten van elkaar afhankelijk zijn, kan dit soort gedrag onderdeel worden van de politiecultuur", zegt politieonderzoeker Jaap Timmer in NOS Met het Oog op Morgen.

Het is niet de eerste keer dat naar buiten komt dat het bij een politie-eenheid niet goed gaat. "Je ziet het bij allerlei eenheden over de hele wereld. Totdat iemand opstaat en zegt: 'Dit kan echt niet.'" Timmer doet voor de Vrije Universiteit Amsterdam sinds 1991 onderzoek naar onder andere geweld in politiewerk.

Managers en bureaucratie

Dat het in Nederland ook voorkomt, verbaast de socioloog daarom niet. "Je ziet dat sommige leidinggevenden niet op inhoud beslissingen nemen, maar gewoon omdat zij vinden dat zij gelijk hebben. Dat kan gauw doorslaan. Vooral als anderen dat gedrag overnemen en niemand er iets van durft te zeggen."

"De hiërarchie en het afhankelijk zijn van elkaar versterkt het vervolgens", zegt Timmer. "Daar komt dan nog bij dat leidinggevenden meer managers zijn geworden. Ze zitten in de spreadsheets in plaats van dat ze het goede voorbeeld geven."

Hoopvol

Maar het is nog niet zo erg gesteld dat volgens de onderzoeker grootschalig ingegrepen moet worden. "De leiding is er zeker mee bezig. Er zijn meer onafhankelijke onderzoeken. Over het algemeen zijn de meeste eenheden en bureaus goed bezig. Veel beter dan veertig of vijftig jaar geleden."

Toch wijst Timmer erop dat de excessen hard aangepakt moeten worden. "Je moet heel duidelijk aangeven dat dit soort gedrag niet door de beugel kan." En een leidinggevende die zich zo gedraagt? "Die moet vertrekken. Daarmee geef je het signaal: gedrag aanpassen of eruit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie