Binnenland
NOS

Vluchtelingenwerk stapt naar rechter om asielcrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingenwerk stapt naar rechter om asielcrisis

Vluchtelingenwerk stapt naar de rechter. Ze stelden het Rijk en de COA een ultimatum om vóór 1 augustus voor fatsoenlijke opvangplekken voor asielzoekers te zorgen. Echter zijn die er nog steeds niet. Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk vertelt in het NOS Radio 1 Journaal hiermee een ondergrens te willen markeren. Ook vertelt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops welk verschil een uitspraak van een rechter kan maken.

Vluchtelingenwerk stapt naar rechter

We willen een ondergrens markeren

"De humanitaire ondergrens is bereikt." Zo klinkt de uitspraak en motivatie van Vluchtelingenwerk om naar de rechter te stappen. Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk vertelt in het NOS Radio 1 Journaal hoe deze beslissing tot stand is gekomen. "Wij zien alleen maar hele zwarte scenario's voor ons de komende maanden. Wat we volgens de wettelijke bepalingen moeten doen om mensen te bieden; vier muren, fatsoenlijk eten, douches. daar wordt al maanden tekort aan geschoten. Sommige mensen zitten zelfs op vijftien verschillende locaties in een aantal weken. Deze minimale voorwaarden zijn niet bedoeld om mee te marchanderen op het moment dat het moeilijk is, het is bedoeld om een ondergrens te markeren. Nu het moeilijk is geworden zien we dat die basale voorwaarden aan alle kanten met voeten worden getreden en zien we geen andere optie meer dan naar de rechter te stappen."

Niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit

Van der Linden vertelt dat Vluchtelingenwerk wil dat er een spoedwet wordt gemaakt. "We willen niet wachten op de wet om gemeenten te dwingen. We willen dat er een spoedwet van wordt gemaakt. Medewerkers lopen zich het vuur uit de sloffen. We zien dat het elke dag de vraag is of er voldoende bedden zijn. We zien dat de inzet er op is gericht om voldoende bedden te regelen elke avond. De weg van de minste politieke weerstand is een tent met campingbedjes of een sporthal op dezelfde manier ingericht. Dat is natuurlijk kwantiteit maar geen kwaliteit. Wij hopen dat met een uitspraak van de rechter waarin de wettelijke eisen van de opvang opnieuw worden bekrachtigd de kwaliteit van de opvang net zoveel prioriteit gaat krijgen als het aantal bedden wat wordt gevonden aan het einde van de dag", eindigt van der Linden.

item vluchtelingen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie