Naar homepage
Binnenland

De Jonge: 'Huidige maatregelen zeker tot in december nodig'
AVROTROSNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Jonge: 'Huidige maatregelen zeker tot in december nodig'

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zijn zeker tot december nodig. Dat zei minister De Jonge in het persmoment over de coronapandemie.

De lockdown die twee weken geleden is begonnen heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zegt premier Rutte. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kabinet kijkt de situatie nog even aan en gaat niet over tot nieuwe maatregelen, laat staan het afzwakken van maatregelen. Rutte: "We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is het lastige evenwicht."

Minister De Jonge zegt dat onderzoek van het RIVM uitwijst dat nu aanvullende maatregelen nemen geen effect heeft op de piek die er nu aankomt. "Maar het kan wel de snelheid van de toename van het aantal besmettingen afremmen", zegt De Jonge.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kabinet zal zeker extra maatregelen nemen als dat ergens de komende dagen nodig blijkt. "De besmettingsgraad moet dalen", zegt De Jonge. "Anders houdt de zorg het gewoon niet vol."

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is met extra belangstelling gekeken naar dit persmoment. In veel ziekenhuizen is de reguliere zorg al afgeschaald, omdat de zorg voor coronapatiënten te veel tijd kost.

"De boodschap van het kabinet had een stuk urgenter gekund", zegt Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. "Wat ik niet terug hoor is dat het echt heel erg piept en kraakt. De 2e golf is echt veel zwaarder, omdat er zo'n tekort aan zorgmedewerkers ontstaat.

"We zitten nu op z'n hoog aantal. Ik hoop dat het aantal besmettingen snel naar beneden gaat. Maar het aantal ziekenhuis- en ic-opnames zal de komende weken nog wel blijven stijgen. Dat is een hele grote zorg. Dat voelen wij allemaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie