Binnenland
BNNVARA

Voed de zomertortel!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Voed de zomertortel!

Zomertortels: rond 1990 waren er nog ruim 20.000 broedparen in ons land, maar inmiddels zien we er nog maar weinig. Op dit moment zijn er nog maar een dikke duizend zomertortels en dat lijkt te komen door voedselgebrek.

Voedselhulp voor zomertortel

Zomertortels zijn obligate zaadeters. Maar helaas zie je - naast insecten - tegenwoordig steeds minder zaad op het boerenland. De boerenbedrijven zijn (door de wet gedwongen) steriel en ook in het veld worden niet veel onkruidzaden meer gevonden.

Bijvoeren!

Dus de noodmaatregel luidt: bijvoeren. In het door de EU opgestelde 'actieplan zomertortel' worden onder andere speciale voedselveldjes genoemd als beschermingsmaatregel, maar deze veldjes laten nog even op zich wachten. Op zijn pluimveebedrijf in Oostkapelle voert Mart den Hollander bijvoorbeeld regelmatig wat restjes kippenvoer in zijn moestuin. En bij de opname's van de reportage kwamen daar wel zes zomertortels op af!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie