Binnenland
NOS

Gronings gasoverleg met Wiebes gestopt

foto: RTV Noordfoto: RTV Noord
  1. Nieuwschevron right
  2. Gronings gasoverleg met Wiebes gestopt

Het overleg tussen minister Wiebes en Groningen over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied is vastgelopen. "We hebben het gesprek met de minister opgeschort", zegt de Groningse commissaris van de koning René Paas.

Video niet beschikbaar

Wiebes en de regio zijn het niet eens over het versterken van 1588 woningen. De regio vindt dat deze woningen in Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild snel aangepakt moeten worden.

Wiebes wil een pas op de plaats maken omdat hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd. Hij wil daarom eerst onderzoeken door onder meer het KNMI en TNO hiernaar afwachten. De uitkomsten daarvan komen eind juni.

Verouderde normen

Wiebes wil wachten op deze "meest actuele veiligheidsinzichten", schrijft hij in een brief aan de bestuurders in het aardbevingsgebied. Door het besluit om de Groningse gaskraan dicht te draaien, is er volgens de minister nu echt uitzicht op een afnemend risico op bevingen. Daarom wil het kabinet niet nog meer huizen versterken op basis van het oude gaswinningsniveau en "verouderde technische normen".

Gronings gasoverleg met Wiebes gestopt

Ster advertentie
Ster advertentie