Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid en kinderarts Illy: verleng kerstvakantie niet

foto: Libben Reeskampfoto: Libben Reeskamp
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid en kinderarts Illy: verleng kerstvakantie niet

Houd de kerstvakantie voor het onderwijs op twee weken. Dat is de oproep richting het kabinet van OMT-lid en kinderarts Károly Illy. "Een verlenging van de kerstvakantie zou een verkeerd signaal zijn", stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Morgenavond maken premier Rutte en minister De Jonge tijdens hun persconferentie bekend of er nieuwe en eventueel strengere corona-voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Maar als het ligt aan OMT-lid Károly Illy wordt er niet gemorreld aan de duur van de komende kerstvakantie voor het onderwijs. "Ik zou het ten zeerste betreuren als een verlenging van de kerstvakantie eraan komt, aan de voorkant hetzij aan de achterkant."

Eind november zinspeelde het Outbreak Management Team (OMT) er nog op om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor verlenging van de kerstvakantie. Met als argument: een extra lange kerstvakantie betekent immers minder contactmomenten en minder kans op besmetting en daarmee zou het reproductiegetal verder naar beneden kunnen worden gedrukt.

Effecten uitermate beperkt

Maar dit argument snijdt bij nader inzien geen hout, erkent OMT-lid Illy tegenover 1 op 1-presentator Sven Kockelmann. "Als ik kijk naar de huidige cijfers en de signalen die we hebben ontvangen van bijvoorbeeld het effect van de herfstvakantie, dan zijn die effecten uitermate beperkt op het R-getal. Wat mij betreft zijn er dan ook geen redenen om zo maar over te gaan tot verlenging van de kerstvakantie. Dit is dan ook mijn inbreng bij het laatste OMT-overleg geweest."

Het R-getal is het reproductiegetal dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Dit getal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met covid-19. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Als het reproductiegetal lager is dan 1, dan daalt het aantal besmettingen.

Zo veel mogelijk thuiswerken

Scholen, universiteiten en hogescholen laten sluiten voor een langere periode dan de kerstvakantie biedt sowieso geen soelaas als je kijkt naar hun aandeel in de verspreiding van de pandemie volgens Illy: 8,5 procent van het totaal aantal coronabesmettingen is terug te voeren naar de scholen. De kinderarts verzet zich dan ook tegen het beeld dat scholen de grootste covid-19-brandhaarden zijn.

Volgens Illy wordt er juist veel te weinig op toegezien dat mensen zo veel mogelijk thuis werken. En deze 'laksheid' vertaalt zich dan wel weer in de besmettingscijfers, aldus Illy. "15 procent vindt plaats op de werkvloer." Kom dan ook niet aan bij Illy met het voorstel om de teugels even te laten vieren met Kerst en Oud en Nieuw en dan tegelijkertijd een extra lange schoolvakantie in te voeren. "Het kan toch niet zo zijn dat we enerzijds praten over versoepelingen en dat we anderzijds de kinderen zouden straffen door ze thuis te laten zitten."

Oproep

Medio november onderschreef Illy een oproep van onder meer Ans van de Maat (directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut), kinder- en jeugdpsychiater en hoogleraar forensische psychiatrie Arne Popma en hoogleraar IC-geneeskunde Diederik Gommers. Volgens hen is het belangrijk jongeren "meer perspectief" te bieden en samen met tieners en twintigers "creatieve oplossingen" te vinden ter verlichting van hun beperkte bewegingsvrijheid.

Dat kan door bijvoorbeeld meer maatwerk te bieden als het gaat om het volgen van lessen binnen de poorten van onderwijsinstellingen, legt Illy uit. "Nu zijn er te veel studenten, of het nu binnen het mbo betreft of het hbo dan wel het wo, die al het onderwijs digitaal krijgen."

Sneltests aan schoolpoorten

Volgens Illy is meer bewegingsvrijheid geven aan jongeren die bijvoorbeeld een feestje willen vieren nog niet aan de orde, gelet op de huidige besmettingscijfers. Tegelijkertijd lonkt er wel perspectief in deze donkere dagen, stelt hij. En dat zou dan zijn in de vorm van corona-sneltesten, die goed genoeg werken om een besmetting op te sporen bij mensen zonder klachten en waarbij je binnen een uur de uitslag hebt.

Door massaal sneltests te houden aan de schoolpoorten, kan je immers snel een corona-infectie vaststellen en snel contactopsporing in gang zetten. Daarmee kan je de huidige pandemie beheersbaar houden, benadrukt de NVK-voorzitter. Wat Illy betreft zou met de sneltests een begin gemaakt kunnen worden in januari. "Ik verwacht hier veel van. Onderzoek lijkt ook uit te wijzen dat deze tests ook betrouwbaar zijn bij mensen zonder symptomen."

OMT-lid Illy: 'Verleng kerstvakantie niet'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie