Binnenland
MAX

Het duurzame substituut voor palmolie, gewoon van jouw afval

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het duurzame substituut voor palmolie, gewoon van jouw afval

Een belangrijke olie die in bijna al jouw producten zit, palmolie! Olie die wordt gemaakt op de palmboomplantages welke duizenden hectare natuur opslokken. Niet erg duurzaam dus. Daarom wordt er gewerkt aan een alternatief. Lars Langhout is de oprichter van het bedrijf NoPalm Ingredients, en hij vertelt in Villa VdB over zijn bedrijf en het belang van zo’n alternatief.

"Palmolie is heel vervuilend, er komt heel veel CO2 bij kijken en het gaat ten koste van leefgebieden van dieren. We fermenteren met oliehoudende gisten. De biomassa doen we in een soort grote ketel, we voegen onze gisten er aan toe en we onttrekken er vervolgens olie uit. Het lijkt erg op palmolie, en daardoor kan je het dus vervangen," vertelt Langhout.

Nog niet klaar voor de consument

Deze substituut voor palmolie is op dit moment nog niet op de markt. Langhout; "We zijn nu bezig met opschalen. We willen eerst zien dat het mogelijk is om genoeg olie kunnen produceren. Er zijn meer producten die op basis van fermentatie worden gemaakt, denk aan bier en wijn."

Veel interesse

Er zijn al wel veel geïnteresseerden voor de nieuwe vorm van palmolie. "Onder andere chocoladefabrikanten en bakkersbedrijven weten ons te vinden. We worden platgebeld door partijen die onze olie willen gebruiken. Wat voor velen ook belangrijk is, is dat we 90 procent van het gebruikte volume terugbrengen naar de olie. Hierdoor wordt het duurzamer dan andere oliën," legt Langhout uit.

Investeren

Langhout is van plan om winst te investeren; "Uiteraard om uit te breiden en veel fabrieken te kunnen openen. Daarnaast willen we ook een deel van de winst terug geven aan de mensen die op de palmplantages hebben gewerkt. We willen hen graag werk aanbieden wat duurzamer is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie