Binnenland

Mugabe uit de partij gezet, hij is nog wel president

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mugabe uit de partij gezet, hij is nog wel president

[NOS] Het centraal comité van ZANU-PF, de partij van Robert Mugabe, heeft hem afgezet als partijleider. De vorige week ontslagen vice-president Emmerson Mnangagwa wordt de nieuwe partijleider.

De partij begint nu ook de procedure om Mugabe af te zetten als president. ZANU-PF heeft ook Mugabes vrouw Grace (52) uit de partij gestoten. Zij leidde de vrouwenafdeling van de partij. Grace Mugabe had haar man willen opvolgen.

Dominospel

"Het proces lijkt al weken geleden in gang gezet door militairen en ZANU-PF", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mugabe heeft daar lucht van gekregen, dat is waarschijnlijk de reden geweest om Mnangagwa te ontslaan. Daarna volgde dit hele dominospel."

In de straten van hoofdstad Harare is het rustig, een dag nadat tienduizenden mensen de straat op gingen om het vertrek van Mugabe te eisen. "Bij het hoofdkwartier van ZANU-PF staan nu meer journalisten dan betogers", zegt Vermeulen. Wel is een grote gebedsbijeenkomst voor burgeractivisten aangekondigd. "Zimbabwe is een buitengewoon conservatief en religieus land."

Ster advertentie
Ster advertentie