Naar homepage
Binnenland

Fidan Ekiz over haar vader: hij bleef niet hangen in dat slachtofferschap
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fidan Ekiz over haar vader: hij bleef niet hangen in dat slachtofferschap

De vader van journalist Fidan Ekiz was haar klankbord en komt vaak voor in haar werk, zoals de columns die ze schreef, en de documentaires die ze maakte. "Ik zie mijn vader als pionier en avonturier", zegt ze in De Diepte In: Van Oud naar Nieuw van Omroep WNL. Ze bewondert haar vader, die in 2018 na een lang ziektebed overleed, om zijn rationaliteit en realisme.

Fidans vader verruilde Turkije in de jaren zeventig voor Nederland. Hij had geen hoge opleiding genoten en had meer kunnen bereiken als hij daar was gebleven, denkt Ekiz. "Statusverlies speelde daarbij wel een rol", vertelt ze. "Hij las graag en wist heel veel van films en acteurs, en dan kom je hier. Daar heeft hij wel moeite mee gehad."

'Hij bleef niet hangen in slachtofferschap'

Daar had hij in kunnen blijven hangen, zegt Ekiz. "Dat slachtofferschap." Een aantal vrienden van hem deed dat wel, zag ze. "Die hadden het gevoel dat ze zwaar waren mislukt in het leven, en dat hun dromen niet waren uitgekomen." Maar haar vader deed dat niet. "Hij was rationeel en realistisch genoeg om te zeggen: rijk ben ik niet geworden, maar ik heb jullie voortgebracht. Jullie (Ekiz en haar zussen, red.) zijn wel succesvol geworden. En daarin ben ik geslaagd. Daarin zie ik mij als goed geïntegreerde Turks-Nederlandse burger."

Ook bleef hij niet hangen wat hij van huis uit heeft meegekregen. Hij kwam namelijk uit een vrij conservatieve familie, zegt de journalist. "Hij ging mee in onze wensen, dromen en ambities om een succesvolle, financieel onafhankelijke zelfredzame vrouw te worden." In haar omgeving zag Ekiz andere voorbeelden. "Dat maakt mij trots op hem."

'Ik zou voorop lopen'

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo vroeg Ekiz hem in haar documentaire Alles Komt Goed: 'papa, als moslims de straat op zouden gaan om te laten horen dat deze aanslagen worden gepleegd in naam van de Islam, en zouden zeggen 'not in my name', zou je dat dan doen?' "Dan heb ik het over een man, eerste generatie gastarbeider naar Nederland, conservatieve familie, moslim..." somt Ekiz op. "Mijn vader zei: ik zou vooraan lopen. En dat gaf mij zoveel steun in een tijd dat heel veel moslims mij een nestbevuiler en islamofoob noemden."

Toen haar vader overleed "stopte alles een beetje" voor Ekiz, vertelt ze. "Ik zag niet voor me dat het normale leven wat ik leidde, dat dat gewoon weer zou kunnen bestaan. Omdat mijn leven zoals ik het was gewend, daar hoorde mijn vader gewoon bij."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie