Binnenland
KRO-NCRV

Nobelprijswinnaar Ben Feringa: 'Open access zal leiden tot vertrek topwetenschappers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijswinnaar Ben Feringa: 'Open access zal leiden tot vertrek topwetenschappers'

Nobelprijswinnaar Ben Feringa vreest dat de kwaliteit van wetenschappelijke publicaties achteruit gaat en dat buitenlandse wetenschappers Nederland verlaten met de invoering van open access. Dat zegt de chemicus in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vanaf 1 januari 2020 moeten publicaties die met publiek geld betaald worden, ook voor het publiek toegankelijk zijn. Dat klinkt mooi, maar volgens Feringa is over de uitwerking niet goed nagedacht. ''Open access is een nobel streven, maar uiteindelijk gaat het om kwaliteit.''

Nature en Science

Door open access kan er niet meer worden gepubliceerd in kwaliteitsbladen zoals Nature en Science. Deze zijn niet vrij toegankelijk, maar dit zijn juist de bladen waar wetenschappers in willen publiceren vanwege de grote invloed en impact. Om te bepalen wie een goede wetenschapper is, wordt gekeken naar de status van de tijdschriften waarin gepubliceerd is. Nederlanders en mensen uit landen die aan hetzelfde open access-systeem meedoen, hebben straks een ander cv dan wetenschappers uit andere landen.

Quote

Jonge wetenschappers bouwen hun carrière op deze publicaties

Ben Feringa

Feringa: ''De concurrentie is groot. Als je niet meer kan publiceren in toonaangevende vakbladen, dan heeft dit onmiddellijk invloed op je status. Jonge wetenschappers bouwen hun carrière op deze publicaties.'' Bij Feringa in het lab vrezen internationale toponderzoekers nu al dat ze in de toekomst niet meer kunnen publiceren in deze vakbladen. ''Als dit wordt doorgezet leidt het zeker tot het vertrek van topwetenschappers naar het buitenland.''

Onderhandelen

Nu is voor tijdschriften de kwaliteit van het onderzoek het belangrijkste argument om te publiceren. Hoe zwaarder de eisen, hoe hoger een blad staat aangeschreven. Bladen die niet open access zijn, vervallen bij dit nieuwe systeem als optie. Buitenstaander weten niet wat de waarde van onderzoek in deze bladen is. Feringa: "Ik word nu al benaderd door tijdschriften die zeggen: publiceer bij ons, wij kijken niet naar kwaliteit." De oplossing is volgens Feringa dat universiteiten en de NWO en VSNU flink onderhandelen met goede vakbladen, zodat deze wel open access in Nederland worden.

Ster advertentie
Ster advertentie