Binnenland
NOS

Sigrid Kaag wil internationale samenwerking om coronacrisis op te lossen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sigrid Kaag wil internationale samenwerking om coronacrisis op te lossen

De nieuwe D66-lijsttrekker, Sigrid Kaag, heeft in haar eerste toespraak aan de partij gezegd de coronacrisis alleen met internationale samenwerking te kunnen oplossen. De toespraak vond plaats in Arnhem, waar een beperkt aantal leden aanwezig was.

"Ze stelde zich op zoals je van een D66-leider mag verwachten. Met een duidelijk internationale blik, kosmopolitisch en over de grenzen van Nederland heen. Wat eigenlijk een traditie is binnen de partij", vertelde politiek verslaggever Wilco Boom in Radio Tour de France.

Video niet beschikbaar

Gisteren werd bekend dat Sigrid Kaag de nieuwe politiek leider is geworden van D66. Dat deed ze met overtuigende cijfers, ze wist uiteindelijk 96 procent van de stemmen binnen te halen in de partij. Daarmee is zij nu dus ook lijsttrekker.

Tijdens haar speech had Kaag het vooral over internationale samenwerking. "Dit is het moment om naar buiten te kijken. Dit is het moment om eer te doen aan onze internationale blik", zei de huidige minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. "Onze strijd tegen het virus winnen we alleen door wetenschappers die internationaal samenwerken."

Nederland moet het voortouw nemen in Europese integratie

Ze vertelde verder dat haar drijfveren om lijsttrekker te worden alles te maken hebben met de wereldwijde crisis, de toenemende verdeeldheid in Nederland en de afkalvende positie van Nederland in Europa. Ze wil juist dat Nederland meer het voortouw gaat nemen wat betreft Europese integratie.

''Daar hoort een Europees leger bij. Betekent dat een opoffering van onze soevereiniteit? Ja, daar moeten we eerlijk over zijn. Maar dat betekent ook dat we een grotere soevereiniteit aannemen, namelijk die van Europa. Die plaveit de weg naar welvaart en welzijn voor iedereen'', vertelt zij verder.

D66 heeft nu 19 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij al een tijd op verlies, al is er ook weer sprake van enig herstel. In de Peilingwijzer staat de partij van Kaag nu tussen de 11 en 15 zetels.

Sigrid Kaag coronasamenwerking

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie