Binnenland
KRO-NCRV

Rouvoet: Rol GGD niet vanzelfsprekend in testsamenleving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rouvoet: Rol GGD niet vanzelfsprekend in testsamenleving

Minister De Jonge wil per 1 maart 10 miljoen coronatests hebben. En dat iedereen die dat wil zich één keer per maand kan laten testen. Daarmee lijkt Nederland de richting van een testsamenleving op te bewegen. Maar het is nog maar “zeer de vraag” of de GGD, met alle opgebouwde capaciteit van de afgelopen maanden, daar een rol in gaat spelen. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van de vijfentwintig GGD’en.

Video niet beschikbaar

Het breder testen wordt volgens Rouvoet voorgesteld in het perspectief van het heropenen van de samenleving en economie. Dat is volgens hem een ander doel dan dat waar de GGD nu mee bezig is, namelijk de positief geteste mensen vinden en daarop het bron- en contactonderzoek loslaten. “Het testen is geen wettelijke kerntaak van de GGD’en, we doen het nu wel in het kader van de virusbestrijding. Op het moment dat je een hele stad of hele regio éen keer per maand wil testen, moet je eerst weten wat het doel daarvan is.” Rouvoet ziet daarover liever eerst een OMT-advies. Waarin vragen worden beantwoord zoals is het zinvol? En wat levert het op?

Vast staat dat er geen 10 miljoen GGD-tests, de zogenoemde PCR-tests, voor handen zijn in maart. Daarin zijn we afhankelijk van de sneltests, welke nog niet gevalideerd zijn. Een OMT-advies hierover is volgens Rouvoet aangekondigd, maar niet uitgekomen.

Van teststraat naar vaccinatiestraat

Vanochtend kwam de Gezondheidsraad met een eerste advies over de mogelijk te volgen strategieën bij het vaccineren tegen corona. Een daarvan is eerst 60-plussers en mensen met onderliggend lijden. GGD’en zullen een fors deel voor hun rekening nemen, naast ziekenhuizen en zorginstellingen. Rouvoet: “Ik sluit niet uit dat, als we verder in het vaccinatieprogramma zijn, dat de huidige teststraten vaccinatiestraten worden.”

Ondertussen blijkt uit onderzoek van het RIVM en de TU Delft dat er grote groepen vaccinatietwijfelaars – en weigeraars zijn. Belangrijke oorzaak voor de terughoudendheid is de onduidelijkheid over de effectiviteit en bijwerkingen. De GGD-voorman zegt desgevraagd zich wel te laten vaccineren, “als ik aan de beurt ben.”

GGD-voorman Rouvoet: rol GGD niet vanzelfsprekend in testsamenleving

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie