Binnenland

Strijd tussen Trump en Amerikaanse media steeds harder

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd tussen Trump en Amerikaanse media steeds harder

[NOS] De oorlog tussen de Amerikaanse president Trump en de media lijkt in een nieuwe fase terecht te zijn gekomen. De afgelopen week beledigde hij via Twitter de presentatoren van het MSNBC-programma Morning Joe.

Al dagen is de ochtendshow Morning Joe van de Amerikaanse tv zender MSNBC het doelwit van president Trump op Twitter. De presentatoren van het programma spraken kritisch over de president en volgens woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders bestrijdt de president vuur met vuur.

Dat deed hij met een zeer persoonlijke aanval op de presentatrice van het programma, Mika Brzezinski. Hij maakte de presentatrice uit voor dom en gestoord, en zei hij dat hij haar had ontmoet op zijn verblijf in Florida, Mar-a-Lago, "terwijl het bloed nog van haar gezicht afdroop door de facelift die ze net had ondergaan".

De oorlog tussen de media en het Witte Huis is in de afgelopen maanden alleen maar heftiger geworden. Nieuw dieptepunt is de Tweet waarin Trump een filmpje deelt waarin hij iemand met het CNN-logo voor zijn hoofd tegen de grond werkt.

Sinds enige tijd worden de persconferenties achter gesloten deuren gehouden. De camera's moeten uit, tot groot ongenoegen van de verzamelde pers.

Maar er zijn ook journalisten die veel voordeel hebben van het mediabeleid van de president. Rechts-conservatieve, Trump gezinde, media krijgen steeds meer toegang tot het Witte Huis. Personificatie daarvan is Lucian Wintrich, die met zijn 29 jaar een van de jongste Witte Huisverslaggevers is. Wintrich schrijft voor de alt-right blog Gateway Pundit en heeft sinds januari een plek in het White House press corps; een selecte groep journalisten die hun sporen hebben verdiend als politieke verslaggever en waar nooit zomaar iemand aan werd toegevoegd. De zogenoemde alt-right platforms staan ineens vooraan en de traditionele media hebben het nakijken.

'Het Twitter-account van Obama was zo droog dat hij het volk ermee verveelde'

Ster advertentie
Ster advertentie