Binnenland

'De toerist is een groot onderdeel van de clientèle van sekswerkers op de Wallen'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De toerist is een groot onderdeel van de clientèle van sekswerkers op de Wallen'

Van oudsher zijn de wallen een prostitutiegebied waar sekswerkers achter de ramen de klanten lokken. Tegenwoordig is het ook een toeristentrekker van formaat. Al jaren is er een discussie over hoe het verder moet met dit historische stukje Amsterdamse binnenstad. In De Nieuws BV praten Parool-journalist Michiel Couzy, Velvet December van de belangenvereniging voor sekswerkers PROUD en hoofdonderzoeker Lorraine Nencel van de Vrije Universiteit over de toekomst van de Rosse Buurt.

In samenwerking met AT5 maakt Het Parool een vijfdelige serie over de toekomst van de prostitutie op de Wallen. Michiel Couzy is journalist bij Het Parool en hij schreef over de enorme drukte op de Wallen. Doordat toeristen het gebied hebben overgenomen neemt de overlast toe en neemt de klandizie juist af. Veel toeristen kijken en fotograferen maar gaan niet naar binnen en klanten durven daardoor minder snel naar binnen. De druk op het gebied is enorm volgens Couzy.

Toeristen zijn ook klant

Velvet December hoort van sekswerkers dat het overdag rustiger is op straat dan het eerder was. ''Het is wel zo dat de mensen die er komen een andere groep is dan voorheen. Het zijn niet perse allemaal klanten, maar ook mensen die willen kijken.'' Toeristen misdragen zich vaak volgens December, wel wordt er veel gehandhaafd op alcohol consumptie buiten de cafés. Toch vindt December dat de toerist niet moet verdwijnen uit het gebied, ''de toerist is ook een groot onderdeel van de clientèle van de sekswerkers die op de Wallen werken.''

Geweld

Lorraine Nencel heeft veel onderzoek gedaan naar prostitutie in landen als Peru, Kenia, Bangladesh, Zuid Afrika en ook in Nederland. "De prostitutie in Nederland is ten opzichte van andere landen veel georganiseerder en daarmee veiliger. In andere landen is vaak de politie de grootste vijand van prostituees", vertelt Nencel.

Toch blijk uit een onderzoek van PROUD dat 60 procent van de sekswerkers wel eens met een vorm van geweld te maken krijgt. December licht dit toe als veelvoudig emotioneel-sociaal geweld, zoals vervelende opmerkingen en opdringerige vragen. De ramen zijn volgens haar de veiligste plekken om te werken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie