Binnenland
AVROTROS

Lage energieprijzen: 'Dit is hét moment om over te stappen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Lage energieprijzen: 'Dit is hét moment om over te stappen'

De zachte winter en de uitbraak van het coronavirus hebben ervoor gezorgd dat de energieprijzen behoorlijk zijn gedaald. Kunnen we dan een lage energierekening verwachten dit jaar?

"De energieprijzen zijn nu al historisch laag en we verwachten dat de prijzen in april nog verder zullen dalen", zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise in Stax&Toine.

In twee maanden tijd zijn de stroomprijzen 11,3% gedaald en de gasprijzen maar liefst 13,5%. Dat kan behoorlijk wat energiekosten op jaarbasis schelen. Daar merk je als consument met een lopend contract niet direct iets van, maar wel zodra je overstapt.

Milde winter en het coronavirus laten energieprijzen dalen

De Kok: "De daling van energieprijzen is tweeledig. Dat heeft aan de ene kant te maken met vraag- en aanbod en aan de andere kant met dat de inkoopmarkt waar leveranciers hun stroom en gas kopen flink is gedaald."

Dat de vraag op dit moment lager is dan het aanbod heeft grotendeels te maken met het coronavirus. Bedrijven sluiten tijdelijk, waardoor zij geen gas en licht meer gebruiken en er wordt minder gereisd.

Hoe vaak heb jij de kachel aangezet deze winter? We hebben dit jaar een behoorlijk milde winter gehad en dat zorgt voor een gasoverschot. Ook dat zorgt ervoor dat de gasprijzen zijn gedaald.

Is dit dan het moment om over te stappen?

De Kok: "Dit is zeker een goed moment om over te stappen. De vaste energieprijzen zijn historisch laag. In achttien jaar tijd is de vaste gasprijs nog nooit zo laag geweest." Om te profiteren van deze lage prijzen, moet je zelfs overstappen.

En als je dan overstapt, kan het je zomaar honderden euro's schelen op jaarbasis. Dit geldt voor zowel huishoudens met een vast tarief, maar vooral bij een variabel tarief. Juist bij een variabel tarief is het advies van De Kok om over te stappen, omdat de leveranciers de tarieven vaak pas in juli aanpassen.

'Leg het energietarief voor meerdere jaren vast'

De Kok geeft als tip mee: "Als je nu overstapt, leg het tarief dan voor meerdere jaren vast bij de energieleverancier. Je koopt nu energie in waarvan je weet dat de prijs historisch laag is. Het enige wat je mis kan lopen is dat de prijs later nog verder daalt, maar die kans is heel klein."

De directeur van Pricewise vertelt dat de verwachting is dat de prijzen in april nog verder zullen dalen, omdat wordt verwacht dat het coronavirus voorlopig nog aan zal houden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie