Binnenland
EONOS

Het zwaar bevochten goud van Ada Kok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het zwaar bevochten goud van Ada Kok

Op 24 oktober 1968 schreef Ada Kok geschiedenis. Bij de Olympische Spelen in Mexico veroverde ze een gouden medaille op de 200 meter vlinderslag. Maar het was niet alleen maar vreugde en blijdschap. Het toernooi leverde de zwemster ook teleurstellingen en frustraties op.

Ada Kok ging niet zomaar naar de Spelen. Ada Kok was favoriet voor een prijs. In de voorafgaande jaren zwom ze maar liefst negen keer een wereldrecord op de 100 of 200 meter. Maar die korte afstand liep in Mexico uit op een teleurstelling. Kok eindigde naast het podium, een afgang vond ze zelf. Waarschijnlijk was de teleurstelling na afloop nog veel groter. De begeleidingsstaf liet haar in de steek en de zwemster moest het maar uitzoeken.

Het goud van Ada.mp3

Maar Ada Kok nam revanche. Op de 200 meter wist ze dat het nu of nooit was. In een spannende finale leek de West-Duitse Helga Lindner nog met de prijs er vandoor te gaan maar dat liet de Nederlandse favoriet niet gebeuren. Met alle macht perste ze er een eindsprint uit die goed was voor een gouden plak en eeuwige roem. Het was voor Kok aanleiding om eens even flink te gaan feesten in Mexico. De ploegleiding was daar minder enthousiast over, dacht er nog even over om de kampioen naar huis te sturen. Maar daar zag men van af omdat de Spelen nog maar twee dagen zouden duren.

Ster advertentie
Ster advertentie