Binnenland

Anema ondernam poging tot matchfixing bij Spelen in 2014

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anema ondernam poging tot matchfixing bij Spelen in 2014

[NOS] Sportkoepel NOC*NSF bevestigt dat schaatscoach Jillert Anema op de Spelen in 2014 in Sotsji over de schreef is gegaan toen hij op de ploegenachtervolging afspraken wilde maken met het Nederlandse team over het verloop van de wedstrijd. De Volkskrant meldt vanochtend dat Anema een poging tot matchfixing ondernam en daarvoor een officiële waarschuwing heeft gekregen.

"Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt", aldus technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF. "Vandaag (de dag van de tien kilometer, red.) zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan."

Anema is ook in Pyeongchang de coach van Bergsma. Zijn pupil rijdt vandaag de 10 kilometer. Hij wil geen commentaar geven.

Gezichtsverlies

Anema was coach van Jorrit Bergsma in Sotsji, maar begeleidde ook de achtervolgingsploeg van Frankrijk. In die hoedanigheid zou hij de Nederlandse bondscoach Arie Koops hebben verzocht om de Nederlandse ploeg het rustig aan te laten doen in de eerste ronde van de achtervolging.

Een van de rijders in de Franse ploeg was Alexis Contin, die aan een schildklieraandoening leed en eigenlijk te zwak was om te rijden. De Franse schaatsers wilden echter per se van start en de wedstrijd uitrijden. Dit om gezichtsverlies te voorkomen en ook de fondsen voor het Franse schaatsen niet te verliezen.

Anema, die Bergsma naar individueel goud op de 10 km coachte, zou Nederland als tegenprestatie een zege hebben beloofd. Daarnaast beloofde Anema dat wanneer een schaatser van het Nederlandse team ten val zou komen, Contin zich zou laten zakken, zodat het Nederlandse team toch nog zou winnen.

Anema kreeg na de Spelen een brief van NOC*NSF met een officiële waarschuwing. Volgens de sportkoepel was de actie van Anema een poging tot matchfixing en een schending 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect.'

Goud

De Nederlandse achtervolgingsploeg, met Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, won met overmacht van Frankrijk in de eerste ronde en pakte uiteindelijk het goud.

Ster advertentie
Ster advertentie