Pas op voor meelifters bij sierplanten en in potten
- Nieuws
- Pas op voor meelifters bij sierplanten en in potten
Met de import van tropische sierplanten komen vaak onbedoeld exotische planten en dieren mee. Sommigen weten in Nederland te overleven. En een gedeelte daar weer van zorgt voor problemen in de natuur. Inmiddels hebben van de 658 in het wild aangetroffen uitheemse flora en fauna, zich 115 in Nederland gevestigd, vertelt Baudewijn Odé van Floron in Vroege Vogels.
meelifters
Een van de bekendste exotische meelifters is voorbeeld de tijgermug. Die komt met de import van lucky bamboe mee. Of het mediterraan draaigatje, een mierensoort die meekomt met potplanten en zich hier in groten getale vestigt. De plaagmier nestelt zich in stopcontacten van woningen, en kunnen op die manier kortsluiting veroorzaken. Maar om de hoeveel en om welke soorten het gaat, was tot nu toe onbekend.
Exoten tussen stoeptegels
De Radboud Universiteit, onderzoeksinstituut Floron en de NVWA hebben in totaal 658 uitheemse soorten aangetroffen in het wild. Van 115 soorten hiervan kun je stellen dat die zich echt in Nederland gevestigd hebben. Twee derde van de meelifters zijn dieren, maar er komen dus ook behoorlijk wat uitheemse planten onbedoeld in de natuur terecht.
Tussen de stoeptegels bijvoorbeeld vind je het straatliefdegras. "Een soort die uit Azië hierheen is meegelift met gekweekte sierplanten die in tuincentra verkocht worden", zegt Baudewijn Odé. "Straatliefdegras komt inmiddels in heel Nederland voor, maar we hebben er geen last van, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop." De woekerende Japanse duizendknoop behoort tot de groep van 41 invasieve exoten die een risico vormen.
Landplatwormen onder potten
Naomi Thunnissen van de Radboud Universiteit heeft onderzoek gedaan naar onder andere landplatwormen. Die komen meestal uit Australië of Nieuw-Zeeland. "Landplatwormen liften ook mee met potplanten, ze zijn heel kleverig en zitten vaak aan de onderkant van de pot vastgeplakt", legt ze uit. Ze kunnen wel tot 10 cm groot worden.
We hebben inmiddels drie soorten gevonden die het 'goed doen' in de Nederlandse natuur. Maar deze meelifters eten pissebedden, slakjes en vooral regenwormen. Juist die wormen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de bodem.
Uitheemse plantensoorten
"Steeds meer mensen zetten mediterrane plantensoorten in hun tuin, omdat die het door klimaatverandering goed doen", zegt Naomi Thunnissen. "Daarom is het dus belangrijk om goed te controleren als je een sierplant koopt, en als je ze ziet, melden bij EIS Kenniscentrum Insecten of bij Naturalis." Voor de landplatwormen is een speciale zoekkaart gemaakt.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.