Naar homepage
Binnenland

'Over anderhalve maand eerste coronavaccins beschikbaar'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Over anderhalve maand eerste coronavaccins beschikbaar'

Als alles goed gaat, krijgen over anderhalve maand de eerste mensen een coronavaccin. Dat zei de Londense ziekenhuisdirecteur Marcel Levi in Dit is de Dag. "Er zit nog een flinke slag om de arm, maar de eerste vaccins komen de eerste helft van december. Een ander vaccin volgt de tweede helft van december."

Marcel Levi is CEO van de University College London Hospitals, vanuit die rol staat hij tijdens de coronacrisis aan het roer van zeventien Engelse ziekenhuizen. Hij is betrokken bij het organiseren van de productie van het coronavaccin. Levi is hoopvol gestemd: "Dat vaccin is er al maanden. De afgelopen maanden hebben we gebruikt om het vaccin te testen. Dat doen we om de veiligheid en de effectiviteit vast te stellen. Ik denk dat we heel dichtbij het punt zijn dat we denken dat het voldoende effectief en voldoende veilig is. Wanneer dat precies is, is niet helemaal duidelijk."

Aan de slag

Levi heeft al wel de opdracht gekregen van de Engelse overheid om voorbereidingen te gaan treffen om het vaccin in december uit te rollen. Dat betekent concreet dat hij sporthallen moet afhuren om mensen het vaccin te geven. "En dat we mensen gaan ronselen, dat we systemen gaan optuigen en dat er een discussie op gang is gekomen wie dan als eerste het vaccin moet krijgen."

Veiligheid

De snelheid waarmee het vaccin in Oxford wordt geproduceerd roept de vraag op of aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. Volgens Levi moet de lat qua veiligheid iets lager liggen: "Nu gaan er duizenden mensen dood door het coronavirus. Dus misschien moet je wel zeggen dat we het vaccin nu wel veilig genoeg vinden, als je het afweegt tegenover die andere risico's. Je zou als politici, als beleidsmakers kunnen zeggen: in deze uitzonderlijke situatie vinden wij het goed om de lat een heel klein beetje lager te leggen. Ik vind het gek dat niemand daar over heeft."

Microbioloog Marc Bonten stelde eerder vandaag op NPO Radio 1 dat een snel vaccin een beter vaccin in de weg kan zitten. Volgens Levi is dat een onzinverhaal: "Op dit moment zitten er zo'n twintig vaccins in de pijpleiding. Van vijf à zes is het aannemelijk dat ze het gaan halen. Er is helemaal niet voldoende productiecapaciteit. Dus er is genoeg ruimte voor verschil, voor een ander vaccin."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie