Binnenland
EONOS

Egbers over Johan Cruijff Arena: van wie is het voetbal nou eigenlijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Egbers over Johan Cruijff Arena: van wie is het voetbal nou eigenlijk?

Het heeft even geduurd voordat de kogel definitief door de kerk was, maar het is nu rond: ruim twee jaar na het overlijden van Cruijff wordt de Amsterdam Arena omgedoopt tot Johan Cruijff Arena.

In april vorig jaar spraken de gemeente Amsterdam, de Arena en Ajax al de intentie uit om de naam te wijzigen. We zijn nu dus een jaar verder.

Tom Egbers blij met naamsverandering: het was al een tijdje gênant

NOS-presentator Tom Egbers is blij dat de naamsverandering van de thuishaven van Ajax eindelijk een feit is. "Ik hoorde de directeur van de Arena, Henk Markerink, zeggen dat het een beetje gênant was. Maar het was uiterst gênant. Maar laten we vooropstellen dat het goed is dat het gebeurd is."

"Er is een George Best Airport in Belfast", vervolgt Egbers. "Johan Cruijff heeft toch wel dezelfde status, dus het zou verdorie tijd worden. Het minste wat we kunnen doen om de grootste Nederlandse voetballer aller tijden te eren, is dit stadion naar hem vernoemen. Johan Cruijff Arena: het klinkt best goed."

Egbers denkt terug aan maart 2016. "Kort na het overlijden speelde het Nederlands Elftal een wedstrijd op Wembley. Daar werd hij al geëerd met grote portretten aan de buitenkant en een minuut stilte. Hij was gewoon een van de cultuurdragers van het internationale voetbal."

"Cruijff is een icoon, vanzelfsprekend moet je hem eren. Iedere dag die het langer duurt dan een week na zijn overlijden, is te gênant voor woorden."

"Wij noemden het stadion al zo, want van wie is het stadion nou? Van wie is de club nou eigenlijk? En van wie is het voetbal nou eigenlijk? Uiteindelijk is het van de mensen en niet van de mensen die over contracten gaan", besluit Egbers.

Ster advertentie
Ster advertentie