Binnenland
AVROTROS

Waar moet je op letten bij het doen van belastingaangifte?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar moet je op letten bij het doen van belastingaangifte?

Ook dit jaar kun je weer vanaf 1 maart belastingaangifte doen bij de belastingdienst. Maar waar moet je nou op letten bij het doen van belastingaangifte en wie kun je het beste inschakelen voor hulp?

Op de eerste dag van aangifte deden al direct 410.000 mensen aangifte van de inkomstenbelasting. De snelste had al na 105 seconden na de openstelling de aangifte ingediend.

Hoe goed controleer jij de vooringevulde aangifte?

Fiscalist Jan van Esch van Duijd fiscalisten in Stax&Toine: "Neem niet klakkeloos de vooringevulde aangifte over. Het gebeurt vaak dat daar fouten in zitten. Controleer de gegevens goed in plaats van direct door te klikken en op verzenden te drukken."

Heb jij net een woning gekocht? Dan moet je goed letten op de dingen aftrekbaar zijn met betrekking tot de woning. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de hypotheekrente, de aankoop van de woning, taxatiekosten en de kosten voor de hypotheekadviseur.

In 2020 doe je aangifte voor 2019. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste papieren bij de hand hebt van het jaar ervoor. "Wanneer je aftrekposten claimt, ben je zelf verantwoordelijk om het aan te tonen. Dat kan ook van een aantal jaren terug zijn. Zorg ervoor dat je die spullen bewaard waar de bedragen op staan", aldus van Esch.

Verdeel het vermogen tussen fiscale partners

Van Esch: "Wat niet vaak gebeurt, maar waar mensen wel veel voordeel van kunnen hebben, is het verdelen van aftrekposten en vermogen binnen verschillende fiscale partners."

Je hebt een fiscale partner wanneer je getrouwd bent of samen met iemand een woning of kind hebt of wanneer je elkaar hebt aangemeld voor het partnerpensioen. Het onderverdelen kan je zomaar heel wat euro's schelen.

Het verdelen van vermogen binnen fiscale partners kun je aan het einde van het aangifteprogramma doen. Daar zie je de vooringevulde verdeling tussen fiscale partners. Je kunt spelen de verdeling van het vermogen, waardoor het bedrag onder de streep verandert. Zo kun je de meest voordelige verdeling maken.

Deze kosten zijn ook aftrekbaar

Wat je ook bij je belastingaangifte in kunt vullen, zijn de ziektekosten die je in 2019 hebt gemaakt. Afhankelijk van je inkomen en tot een bepaalde drempel zijn ziektekosten aftrekbaar. Ook reiskosten van- en naar het ziekenhuis kun je invullen.

Ben jij lid van een goed doel? Ook die zijn tot een bepaalde drempel en afhankelijk van je inkomen aftrekbaar. Van Esch: "Als je elk jaar aan hetzelfde goede doel geeft, kun je dat voor een aantal jaar vaststellen. Dan geldt de drempel niet en is elke euro die je geeft, aftrekbaar."

Heb jij de afgelopen drie jaar een wisselend inkomen gehad in hoogte? Dan kun je aan de belastingdienst vragen of ze het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar met elkaar willen verrekenen. Dan kan je zomaar eens voordeliger uit zijn.

Vanaf 2022 geldt voor de studiekosten een subsidieregeling en zijn de studiekosten niet meer aftrekbaar. Daarom geeft van Esch als tip mee: "Zorg ervoor dat je de studie dit jaar alvast volledig betaalt."

Laat je goed voorlichten

Heb jij afgelopen jaar je huis verkocht, ben je gaan samenwonen of juist gescheiden? Dan is belastingaangifte doen vaak zeer complex, volgens van Esch. "Het aantal wijzigingen is dan zo groot, waardoor er vaak dingen fout gaan. De hypotheekrente wordt bijvoorbeeld dubbel afgetrokken of juist niet. Daar kan veel narigheid uitkomen", aldus van Esch.

Van Esch geeft als tip om je zeker in dit soort gevallen goed voor te laten lichten over hoe je die aangifte in moet vullen. Van Esch: "Kies voor een belastingadviseur die je vertrouwt. Het is geen beschermd beroep, dus iedereen mag zich belastingadviseur noemen."

Heb je geen vertrouwde adviseur in je omgeving? Kies dan voor een belastingadviseur van een van deze twee beroepsverenigingen: de Nederlandse Orde van belastingadviseurs of het Register van belastingadviseurs.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie