Binnenland

Hoe voorkom je overlast van steenmarters?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkom je overlast van steenmarters?

Regelmatig lees of hoor je berichten over steenmarters die nestelen in een schoolgebouw of op de zolder van je woning. Daar kunnen ze voor schade en stank zorgen.

In 2016 legde een steenmarter de deeltjesversneller CERN bij Genève plat door haar geknaag en moest dat met de dood bekopen. In februari 2017 is er nog een beestje in een transformatorstation terechtgekomen en veroorzaakte kortsluiting, waardoor de stroom in Groningen uitviel.

Maar de steenmarter is natuurlijk een prachtig dier dat niet in het verdomhoekje thuishoort. Sterker nog: je kan er beter voor zorgen dat ze een eigen plekje krijgen in je tuin!

Ruimte voor de steenmarter

Boswachter Pauline Arends van Staatsbosbeheer in Drenthe heeft steenmarters op het erf van haar woning in Hooghalen. Zondag in Vroege Vogels Radio vertelt Arends hoe zij de steenmarter uit haar huis houdt door juist een hok voor ze te bouwen. Ze heeft namelijk ook kippen en toen er onlangs een nieuw kippenhok moest komen, heeft zij bovenop een plek voor de steenmarter laten maken: een echt steenmarterhotel.

Beluister de reportage over het steenmarterhotel van Pauline Arends:

Door het plaatsen van een steenmarterkast voorkom je dat ze in je huis gaan zitten. Bovendien help je een soort die het niet zo makkelijk heeft in Nederland. En nog een voordeel: steenmarters bestrijden ongedierte zoals ratten en muizen.

Bekijk tuintips van Vroege Vogels hoe je voor de steenmarter een steenmarterkast kan maken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie