Binnenland

Voorzitter politievakbond ACP: 'Geen draagvlak vroegtijdig sluiten horeca, beleid werkt niet meer'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter politievakbond ACP: 'Geen draagvlak vroegtijdig sluiten horeca, beleid werkt niet meer'

Voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp ziet dat er geen draagvlak meer is voor de coronamaatregelen van het kabinet. Handhaving is daardoor ook een probleem geworden, zegt hij in Spraakmakers. "Er moet fundamenteel opnieuw over nagedacht moeten worden."

"Je kunt kroegen eerder sluiten, maar daarna verplaatsen mensen zich naar andere plekken. Handhaven is ook een probleem. Deze aanpak van het beleid werkt niet meer. Daar moet fundamenteel over nagedacht worden", zegt Van de Kamp.

Het kabinet komt vrijdagavond met een voornemen om de cafés in de Randstad om 01:00 uur te sluiten. "U kunt mij niet overtuigen dat het gericht aanpakken van dit virus op deze manier een weg is. We zien het niet gebeuren en mensen houden zich er niet aan."

Nagenoeg nul boetes

"Bovendien krijgt de politie nu zo snel met deze maatregel te maken, dat het de vraag is of we er zo kort iets mee kunnen", legt Van de Kamp uit. Liever kijkt hij over de grens, naar Duitsland, waar een aantal basisregels gelden. Die eenvoud werkt volgens de voorzitter beter.

Van de Kamp heeft laten onderzoeken hoeveel coronaboetes er de afgelopen weken zijn uitgeschreven. "Dat zijn er nagenoeg nul. Er wordt gepraat, mensen worden weggestuurd en er wordt geprobeerd het op te lossen. Dat werkt. Boetes zijn ver naar de achtergrond verdreven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie