Binnenland
NOS

Ook KLM mijdt Straat van Hormuz na neerhalen Amerikaanse drone

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook KLM mijdt Straat van Hormuz na neerhalen Amerikaanse drone

Toestellen van KLM vliegen voorlopig niet meer boven de Straat van Hormuz. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat het besluit is genomen vanwege het neerhalen, gisteren, van een Amerikaanse drone door een Iraanse raket.

"Veiligheid heeft voor ons de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd", zegt KLM.

Langer onderweg

Vannacht namen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hetzelfde besluit. Luchtvaartautoriteit FAA verbiedt vluchten boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman vanwege zorgen over de veiligheid.

Dat heeft gevolgen voor veel vluchten tussen Azië en Europa, zegt lucht- en ruimtevaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. "Die moeten een andere route kiezen en zijn daardoor langer onderweg. Ook verbruiken ze meer brandstof."

Op deze beelden zou te zien zijn hoe een Iraanse luchtdoelraket de Amerikaanse drone neerhaalt.

Aanleiding is de Amerikaanse drone die gisteren werd neergehaald door de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens de FAA blijkt dat vlak bij de drone meerdere passagierstoestellen vlogen. De organisatie meldt dat het dichtstbijzijnde toestel ongeveer 80 kilometer verderop was.

De FAA noemt het zorgelijk dat Iran bereid is langeafstandsraketten te gebruiken in een gebied met veel burgerluchtvaart, zeker nu de spanningen in de regio oplopen.

Maatschappij United Airlines schrapt voorlopig alle vluchten van luchthaven Newark naar Mumbai. Die route gaat door het Iraanse luchtruim.

'Afgeblazen aanval'

De Amerikaanse president Trump was vannacht van plan Iraanse doelwitten aan te vallen, maar de militaire actie werd op het laatste moment afgeblazen, melden Amerikaanse media.

De vergeldingsactie werd na hevige discussies in het Witte Huis rond 01.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Volgens functionarissen had Trump aanvallen op een aantal Iraanse doelen goedgekeurd, zoals radar- en raketinstallaties. Ze zouden vlak voor zonsopgang plaatsvinden in Iran, om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie