Binnenland
AVROTROS

Trump wil TikTok verbieden

foto: Kees Verhoeven | ANPfoto: Kees Verhoeven | ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil TikTok verbieden

Het is gedaan met TikTok. Althans, als het aan Donald Trump ligt. De Amerikaanse president vreest dat de Chinese overheid middels de video-app achter de identiteitsgegevens van miljoenen Amerikanen kan komen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven snapt de redenatie wel, zegt hij in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

Trump heeft het momenteel sowieso al niet zo op China. Dus dreigt hij nu met een verbod op TikTok. "Hij heeft niet helemaal ongelijk dat er een reële dreiging is. China heeft in tegenstelling tot de VS bewust als politieke strategie Chinese bedrijven te dwingen informatie af te staan. Dat neemt niet weg dat Trump hier natuurlijk ook China ziet als politieke vijand. Er zijn verkiezingen op komst en zijn tegenstrever Joe Biden doet het goed in de peilingen. Vandaar zijn uitspraak."

Zit een TikTok-verbod er in Nederland ook in? Ruim drie miljoen gebruikers zijn er in ons land. Verhoeven denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen: "we hebben in Nederland een Autoriteit Persoonsgegevens. Die doet momenteel onderzoek naar TikTok. Nou, we hebben gezien bij 5G dat we heel voorzichtig kijken of dit wel een goed idee is. Dat soort onderzoek moet er ook bij TikTok gebeuren."

Is het eigenlijk wel mogelijk om heel duidelijk in kaart te brengen wat Peking precies met deze gegevens kan en wil doen. "Nee", zegt Verhoeven, er is slecht sprake van vermoedens. "Trump neemt dat besluit ook op basis van vermoedens. Op het moment dat je iets gaat onderzoeken, komt TikTok of een ander social medium met een update. En loop je dus alweer achter de feiten aan. Er blijft altijd een achterdeurtje open staan." Overigens denkt Verhoeven dat niet alleen China achter dit soort gegevens aan zit. Hij vreest ook voor de invloed van Rusland.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie