Binnenland
NTRPowNed

De overheidssteun voor energiekosten is voor veel ondernemers ontoereikend

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De overheidssteun voor energiekosten is voor veel ondernemers ontoereikend

Als het gaat om de energierekening, staat vooral ondernemers, kerken, stichtingen en verenigingen een zware winter te wachten. De overheid kondigde met Prinsjesdag al een regeling aan om deze groep tegemoet te komen in de energiekosten, afgekort de TEK. Maar voor de meeste ondernemers is het slechts een druppel op de gloeiende plaat.

5 Dagen...Tytsjerksteradiel

Stress en spanning

Zo ziet saunabedrijf de Leeuwerikhoeve van Eric Humme slechts 1 cent per kuub gas terug van de overheid. Het saunabedrijf met elf saunacabines, waarvan drie buiten, een zwembad, stoombaden en een restaurant verbruikt jaarlijks zo'n 100.000 kuub gas. Dat betekent dat hij van de 3 ton die hij moet betalen een kleine 990 euro terugziet. En dan is Humme nog aangesloten bij een inkoopcollectief, waardoor hij nog niet eens het volle pond hoeft te betalen.

Hij gaat van een bedrag van 94.000 euro in 2021 naar 290.000 euro in 2023. Eric en zijn vrouw Gabriella zijn positief ingesteld en zullen de tering naar de nering zetten, maar ze merken wel dat het hen niet in de koude kleren gaat zitten. "Dit zijn geen leuke tijden", vertelt Gabriella Willems. "We proberen ons er zo goed mogelijk doorheen te slaan ook naar het personeel toe, maar het geeft stress en spanning, ook onderling."

Sportverenigingen, kerken en stichtingen

Ook sportverenigingen, kerken en stichtingen zitten met de handen in het haar. Friesland is de regio waar de energie armoede het hoogst is vanwege de grote en oude huizen en boerderijen. Zo werd het dorpshuis Yne Mande in Tytsjerk onlangs overvallen door het torenhoge bedrag van 3.000 euro. "Dit kunnen we helemaal niet betalen", vertelt de voorzitter dan de stichting die inmiddels in gesprek is met de gemeente voor hulp. "Een buurthuis heeft een belangrijke functie in zo'n kleine gemeenschap, dat mag niet omvallen."

Sportclubs met een eigen accommodatie moeten de lasten vaak zelf dragen. SC Twyzel zag zijn energierekening de afgelopen maanden oplopen van de gebruikelijke 500 euro per maand, naar 900 euro per maand in september en 1.400 euro per maand. En om in de komende maanden door te stijgen naar een dikke 2.000 euro per maand in oktober.

'Douchen is een grote kostenpost'

Voorzitter Adriaan Dillema van SC Twyzel breekt zich het hoofd over maatregelen om de rekening toch wat terug te dringen. "Minder douchen en geen schuimparties meer, want douchen is een grote kostenpost", aldus de voorzitter. Ook de 8 lichtmasten die 's avonds aan moeten, slurpen energie en worden vaak pas na de schemering ingezet, vertelt speelster Nienke van de club.

De KNVB voerde onlangs een onderzoek uit onder 270 van de in totaal 2.800 sportclubs die bij hen aangesloten zijn en ontdekte dat bijna 40 procent van de amateurvoetbalverenigingen voor hun voortbestaan vreest.

De hoge rekening maakt creatief

Het is niet alleen maar kommer en kwel in Friesland. De hoge rekening maakt mensen ook creatief. Er wordt flink nagedacht over energiebesparende maatregelen en de energiecoach Allard Donker van Sport Frysland draait overuren. Hij heeft inmiddels 1.100 amateursportclubs doorgelicht en geadviseerd op energiebesparende maatregelen.

De organist en voorzitter van de kerkrentmeesters Fokke Walstra uit Jistrum kijkt naar mogelijkheden om de verschillende kerkdiensten samen te voegen. "Elke kerkelijke gemeente stookt zijn eigen kerk warm voor soms maar 30 bezoekers. Die kerken zou je best samen kunnen voegen." Verder bieden op de korte termijn vooral zonnepanelen en warmtepompen uitkomst. Helaas zullen de meeste bedrijven daar nog even op moeten wachten vanwege de onstuimige vraag.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie