Binnenland
NOSNTR

Amsterdam negeert VN; ADM-terrein moet leeg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam negeert VN; ADM-terrein moet leeg

De gemeente Amsterdam geeft geen gehoor aan het verzoek van een mensenrechtencomité van de Verenigde Naties om het ADM-terrein voorlopig niet te ontruimen. Dat betekent dat de bewoners van de culturele vrijplaats in het Westelijk Havengebied moeten vertrekken.

Het comité had een brief naar de gemeente gestuurd met het verzoek om de ontruiming van het ADM-terrein een half jaar uit te stellen. Volgens de VN hebben de bewoners recht op een vergelijkbare vervangende woonruimte en die is er nog niet.

Alternatief

De gemeente is niet van plan direct de politie in te schakelen voor een ontruiming. Inmiddels zijn handhavers ter plekke geweest om de situatie te bekijken en met de bewoners in gesprek te gaan, in de hoop dat ze vrijwillig vertrekken. Maar de toegang is hen geweigerd en ze zijn onverrichter zake teruggekeerd naar het gemeentehuis.

"Mocht handhaving niet leiden tot het vertrek van de krakers, dan zal het terrein op een later moment ontruimd worden", zegt de gemeente.

De bewoners is een alternatief terrein in Amsterdam-Noord aangeboden, maar ze zien dat niet zitten. De gemeente laat in een reactie weten dat het terrein wel voldoet. "Er zijn immers voorzieningen aangelegd, zoals elektriciteit, water en sanitair, en het terrein is opgehoogd", zegt de gemeente.

Ster advertentie
Ster advertentie