Binnenland
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt: 'overheid moet sneller aansprakelijk kunnen worden gesteld'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt: 'overheid moet sneller aansprakelijk kunnen worden gesteld'

De Nederlandse overheid moet makkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in 1 op 1, naar aanleiding van nieuwe berichten over misstanden bij de Belastingdienst. "In Nederland kan aansprakelijk stellen nu nauwelijks, dus daar moeten we naar kijken. Misschien moet die barrière iets omlaag."

Uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws blijkt dat niet alleen bij de afdeling Toeslagen mensen door de Belastingdienst als fraudeur zijn bestempeld. Ook bij de aangifte inkomstenbelasting kregen tienduizenden burgers te maken met de harde fraudeaanpak van de fiscus. "Dit betekent dat het op veel meer plekken was, en dan ga je ervan uit dat het ook structureel is aangestuurd", zegt Omtzigt. "Het betekent dat er iets structureel mis is bij de rechtsstatelijkheid van de Belastingdienst."

Is er bij de Belastingdienst sprake van machtsmisbruik? "Dat zou heel goed kunnen, ja." Dat medewerkers van de Belastingtelefoon opdracht kregen om tegen mensen te verzwijgen dat ze door de Belastingdienst als fraudeur waren bestempeld, noemt Omtzigt "heel ernstig".

Parlementaire enquête

Omtzigt sluit niet uit dat de mini-enquête naar de toeslagenaffaire wordt uitgebreid, en dat alsnog een volwaardige parlementaire enquête wordt gedaan. "Er is altijd de mogelijkheid om de onderzoeksopdracht uit te breiden. Dat acht ik niet onwaarschijnlijk." Volgens Omtzigt is het nu nog niet nodig om daarom te vragen: "De mini-enquête is al opgewaardeerd, ze hebben nu al de instrumenten gekregen van een volwaardige enquête."

Behalve dat Omtzigt vindt dat de overheid sneller aansprakelijk moet kunnen worden gesteld, wil hij ook dat de Kamer meer mogelijkheden krijgt om de regering te controleren. "Meer instrumenten om stukken boven tafel te krijgen. Als ik de stukken niet heb, kan ik niet controleren. Een accountant heeft ook bonnetjes nodig. Als er dan wordt gezegd: ik kan je wel beschrijven hoe die bonnetjes eruit zien, dan heb daar je niks aan. Je hebt bonnetjes nodig."

Partijleider

Donderdag wordt duidelijk of Pieter Omtzigt de nieuwe partijleider wordt van het CDA. Als hij de interne partijverkiezing wint, wil de geroemde dossiervreter een aantal dossiers blijven doen. "Ik denk niet dat ik álle dossiers zal blijven doen, maar we hebben een grote fractie", zegt Omtzigt. "Ik stel me zo voor dat ik een soort meewerkend voorman ben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie