Binnenland
AVROTROS

Kunnen we weer in teamverband sporten als we een mondkapje dragen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we weer in teamverband sporten als we een mondkapje dragen?

'Kan trainen met mondkapjes het risico op verspreiding van het coronavirus verminderen?' luidde de vraag van Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. Betekent dat dan ook dat we weer in teamverband met onze favoriete bezigheid aan de slag kunnen?

Inge van Schouwenburg, specialist topsport bij Topsport Topics in Stax&Toine: "Het virus komt uit de luchtwegen en niet uit de zweetklieren. Maar hoe dichter je bij iemand komt, hoe dichterbij het virus is."

Naar aanleiding van de vraag van Jeroen Otter is Topsport Topics, onderdeel van kenniscentrum Sport & Bewegen, op onderzoek uitgegaan. Als sporten met een mondkapje het risico op verspreiding tegengaat, kunnen we dan misschien weer in teamverband sporten?

Sporten met mondkapjes

Van Schouwenburg: "In principe is er op dit moment geen bewijs dat een mondkapje helpt tegen corona. Ons advies luidt dan ook: houdt je aan de regels van het RIVM. Dat is belangrijker dan een mondkapje."

Helaas kunnen we dus nog niet zeggen dat sporten in teamverband met een mondkapje wel zal worden toegestaan. Van Schouwenburg: "Er is te weinig bewijs. We weten dat de mondkapjes kleine vochtdeeltjes tegenhouden, maar alleen onder ideale omstandigheden."

En onder ideale omstandigheden betekent goede aansluiting en juist gebruik. Van Schouwenburg: "Van tevoren en als je het mondkapje afzet je handen wassen. Het mondkapje zelf niet aanraken, maar alleen de elastiekjes en na afloop wegwerpmondkapje weggooien en herbruikbare mondkapjes direct wassen op 60 graden."

Ademhaling bij inspanning

Het nut van sporten met een mondkapje om de verspreiding van het coronavirus te beperken is dus niet bewezen. Je kunt er natuurlijk wel zelf voor kiezen om voor je eigen veiligheidsgevoel toch een mondkapje te dragen met sporten. Maar is het wel haalbaar om te sporten met een mondkapje op?

Topsport Topics heeft ook onderzoek gedaan het gebruik van mondkapjes bij rustademhaling en ademhaling die vergelijkbaar is met inspanning. "Op het moment dat we de ademhaling ophogen naar matige inspanning, wordt de druk al hoger en is het onaangenaam om te sporten. Dus hoe hoger de intensiteit hoe minder fijn het wordt om met een mondkapje te sporten", zegt Van Schouwenburg.

Verschillende regels voor verschillende sporten

Wat betreft sporten en het coronavirus is er een hoop onduidelijk. Bij iedere sport gelden er weer andere regels. Hoe kan dat? Van Schouwenburg: "Het is een nieuw virus en het is heel onbekend. We proberen naar manieren te zoeken om de risico's te beperken."

Over het overdragen van het virus via materiaal is ook nog veel onbekend. Uit eerdere studies waaruit blijkt studie hoe lang het virus op het materiaal blijft zitten, verschillen de resultaten van 24 tot 72 uur. "We weten niet of dat stukje virus wat achterblijft ook mensen kan infecteren", zegt Van Schouwenburg.

Daarom heeft iedere bond een eigen protocol opgesteld met eigen regels, puur om de risico's zo laag mogelijk te houden. "Iedereen probeert het beste te doen op basis van de beschikbare informatie."

Is sporten op 1,5 meter voldoende?

Of anderhalve meter voldoende afstand is wanneer je in een grote groep sport, blijft een moeilijk vraag volgens Van Schouwenburg. "Het virus komt uit de luchtwegen en niet uit de zweetklieren. Maar hoe dichter je bij iemand komt, hoe dichterbij het virus is."

Het houden van anderhalve meter afstand maakt de kans op het virus dus wel kleiner, maar er bestaat altijd een risico op besmetting. Als je helemaal geen virusdeeltjes binnen wil krijgen, kun je dan ook het beste gewoon binnen blijven.

Het belangrijkste advies is volgens Van Schouwenburg om de richtlijnen van het RIVM te volgen. "Zij doen aan risicomanagement en je neemt een risico bij alles wat je toelaat. Zorg dat je afstand houdt en was je handen voor en na het sporten en kom niet sporten als je verkouden bent."

Je kunt overwegen om een mondkapje om te doen met sporten. Het zou kunnen helpen, maar tot het moment dat niet is bewezen dat het wel of niet werkt, kunnen we nog niet sporten in teamverband tot de richtlijn van het RIVM anders aangeeft.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie