Binnenland

Is Noord-Korea een gevaar voor de wereldvrede?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Noord-Korea een gevaar voor de wereldvrede?

[AVROTROS] De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten lopen hoog op. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC zou de VS een preventieve luchtaanval willen uitvoeren als Pyongyang een nieuwe kernproef gaat uitvoeren. Frank van Kappen zegt in Radio EenVandaag dat de Amerikanen "door gaan pakken", want de dreiging is hoog.

Frank van Kappen, voormalig adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boputros Ghali, denkt dat de Amerikanen gaan "doorpakken" in de strijd tegen Noord- Korea. Hij noemt een militaire confrontatie gevaarlijker tussen deze twee landen dan de situatie in het Midden-Oosten op dit moment. "Je hebt te maken met een onvoorspelbare leider in Noord-Korea. En ook Trump is geen open boek." Alle partijen proberen feiten en gebeurtenissen zodanig te manipuleren dat ze een preferente werkelijkheid creëren." In Noord-Korea wordt morgen zeer waarschijnlijk tijdens de feestdag ‘Dag van de Zon’ een nieuwe raket getest, een kernraket waarmee het zelfs de VS zou kunnen raken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe groot is de dreiging van Noord Korea?

Volgens van Kappen is Noord-Korea wel degelijk een grote dreiging, maar zeker ook voor landen als Japen en Zuid-Korea. "We weten dat Noord-Korea beschikt over nucleaire wapens en bezig zijn met het ontwikkelen van een waterstofbom. Noord-Korea beschikt op dit moment nog niet over een raket die de Westkust van Amerika kan bereiken. Onlangs heeft het land een proef gedaan met een raket die je vanuit een onderzeeër kunt afvuren. Als dat waar is dan kan Noord-Korea Amerika wel degelijk bereiken. Daarom denk ik dat de Amerikanen gaan doorpakken in deze kwestie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

China

Amerika heeft gezegd dat de China de situatie moet oplossen, maar van Kappen twijfelt of China zoveel macht heeft. "China is in beweging gekomen. Er is een gesprek geweest tussen China en Zuid-Korea, maar China heeft gedreigd om de brandstoftoevoer naar Noord Korea af te sluiten. Als dat gebeurt dan hebben de Noord-Koreanen echt een probleem, want ze zijn volledig afhankelijk van China." Daar zit dus mogelijk een opening volgens van Kappen.

De NAVO staat buiten spel op dit moment omdat het buiten het NAVO-verdragsgebied valt. "Dit is een conflict wat in potentie wereldwijde gevolgen kan hebben. De invloed van China in het regime van Noord-Korea is afgenomen. Uiteindelijk was deze confrontatie onvermijdelijk en ik denk dat het bij Obama wat langer had geduurd, maar uiteindelijk had het ook tot een confrontatie geleid. Een politieke oplossing acht ik heel klein en een confrontatie heel groot."

Luister hier het gesprek terug met van Kappen:

Ster advertentie
Ster advertentie