Binnenland

Nieuw virus: check extra op teken

foto: Fotograaf: macrodaan, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: macrodaan, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw virus: check extra op teken

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten. Arnold van Vliet, van de Natuurkalender en Tekenradar, gaf zondag in Vroege Vogels een aantal praktische tips.

Het RIVM heeft aanvankelijk reeën onderzocht op aanwezigheid van antistoffen tegen het TBE-virus. Een klein deel van de reeën was positief, met name op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen en in een paar teken werd het TBE-virus gevonden.

Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die wordt veroorzaakt door het TBE-virus. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het TBE-virus. Er zijn wel Nederlandse patiënten met teken-encefalitis maar zij zijn in het buitenland besmet geraakt met het virus. Binnen Europa komt het virus in meerdere landen voor, zoals Duitsland en Oostenrijk. Samen met andere organisaties onderzoekt het RIVM de verspreiding van het TBE-virus en hoe groot het risico is om in Nederland teken-encefalitis op te lopen.


De Kennis van Nu (wetenschapsprogramma van de NTR) heeft
uitgebreide informatie over Lyme. Het RIVM heeft een app Tekenbeet en op tekenradar.nl kan je volgen waar de hoogste concentratie teken in Nederland zich bevindt en beten doorgeven.

Ster advertentie
Ster advertentie