Naar homepage
Binnenland

Haargel, paracetamol en óók een testament kopen bij Kruidvat
AVROTROS

foto: 123rf.comfoto: 123rf.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Haargel, paracetamol en óók een testament kopen bij Kruidvat

Sinds maandag kun je niet alleen voor haargel en paracetamol terecht bij de webshop van Kruidvat, maar ook voor een testament of een samenlevingscontract. Kosten? Nog geen 200 euro! Is zo'n notariële akte wel rechtsgeldig? En voor wie kan dit mogelijk interessant zijn?

HEMA doet dit al een jaar of zeven. Kruidvat biedt nu een vergelijkbare dienst aan. "Kruidvat zal misschien een iets anders opgestelde akte hebben, maar de inhoud zal niet veel verschillen", vertelt Ton van Acht, advocaat erfrecht bij Van Barneveld Advocaten, in Stax&Toine.

De vraag of er wel een goede akte kan worden opgesteld voor nog geen 200 euro en die dan afdoende is om alles goed geregeld te hebben, is volgens hem niet eenvoudig te beantwoorden. "Waar het uiteindelijk om gaat is dat je een testament of samenlevingscontract hebt dat aansluit bij jouw wensen en de omstandigheden. Je hebt niets aan een testament dat niet bij jou past. Dan kun je het beter niet maken."

Haargel, paracetamol en óók een testament kopen bij Kruidvat

Hij legt uit dat het bij Kruidvat om een standaardakte gaat voor een aantal gevallen. "Maar in de praktijk verkeren mensen vaak toch wel in situaties waarvoor dit testament niet of minder geschikt is. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Daarom is het belangrijk dat mensen uiteindelijk bij de notaris komen om de situatie te bespreken, zodat die kan beoordelen of het wel goed aansluit bij wat ze nodig hebben. Goed advies van de notaris is dus van grote meerwaarde. Iedereen zal ook begrijpen dat er voor deze prijs natuurlijk niet heel veel tijd in kan zitten."

Rechtsgeldigheid

Van Acht: "Bij HEMA heeft dit toen heel veel reuring veroorzaakt. Er zijn ook Kamervragen over gesteld; of dat allemaal wel kon en zeker ook voor die lage prijs. De beroepsorganisatie voor notarissen is zelfs een procedure gestart tegen de notarissen die het HEMA-testament passeren. Uiteindelijk heeft de hoogste tuchtrechter voor het notariaat geoordeeld dat het wel kan, en dat aan alle normen en eisen wordt voldaan." Kruidvat werkt voor deze service samen met Ligo, een platform dat online juridische diensten verschaft.

Hij voegt hieraan toe: "Dat wat HEMA doet, mag dus gewoon. En Kruidvat doet voor zover ik het kan beoordelen hetzelfde, maar ik heb natuurlijk niet de aktes zelf voor me. De tuchtrechter vond het bovenal belangrijk dat de notaris beoordeelt of het standaardtestament past bij de wensen en situatie van de cliënt. Is dat niet het geval, dan moet hij uitleggen waarom die standaardakte niet geschikt is. In een uiterste geval zou de notaris zelfs dienst kunnen en moeten weigeren."

Niet voor iedereen geschikt

Wat hem opvalt is dat Kruidvat (en overigens ook HEMA) zelf al aangeeft dat hun testament voor veel mensen niet geschikt is. "Bijvoorbeeld voor mensen die zeer vermogend zijn of als je een besloten vennootschap of een vennootschap onder firma hebt. Dat zijn complexere situaties, waarvoor ik naar een notaris zou gaan. Maar ook bij een zzp'er denk ik dat het verstandig is de situatie met een notaris te bespreken. Mensen die kinderen hebben uit een eerdere relatie, kunnen ook geen gebruikmaken van het Kruidvat-testament. Voor de mensen voor wie het dan wel geschikt is, kun je je afvragen in hoeverre de wet het niet al regelt zoals zij het willen hebben."

'Voor samenlevingscontract grootste meerwaarde'

De advocaat ziet met name voor samenlevingsovereenkomsten de grootste meerwaarde voor zo'n standaardformule. "Ongehuwde samenwoners realiseren zich niet altijd dat het weleens tot grote problemen kan leiden als je geen samenlevingsovereenkomst hebt, zeker als je al een huis hebt gekocht. Dan kun je eigenlijk in mijn optiek niet zonder."

Hij stelt verder dat de standaardzaken die in de samenlevingsovereenkomst van de Kruidvat worden bepaald, in heel veel situaties echt wel adequaat zullen zijn. "Maar ook dan is het belangrijk om te kijken naar wat jouw specifieke situatie is. Meerwaarde voor het Kruidvat-testament zie ik dan vooral in de benoeming van je partner als erfgenaam voor het geval je niet gehuwd bent, de aanstelling van een executeur, een voogdijregeling voor je kinderen en een uitsluiting- en rampenclausule."

Advies aan consumenten

Van Acht meldt ten slotte dat het verstandig is om na te denken over deze zaken en de stap naar de notaris te zetten om het een en ander te regelen. "Het is positief als dit initiatief mensen over de streep trekt en de drempel verlaagt om die stap te zetten. Zorg dat je de notaris goed informeert over jouw persoonlijke situatie en wensen. Neem daar in het gesprek met de notaris even de tijd voor, ook als dat dan wat meer kost, waarna de notaris tot de conclusie kan komen dat je toch iets anders nodig hebt dat aansluit bij jouw situatie. Dat kan teleurstelling en problemen achteraf voorkomen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie