Binnenland
NOSNTR

Corona in de gevangenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona in de gevangenis

De coronamaatregelen zijn voor veel mensen ingrijpend. Ook voor gedetineerden in Nederlandse gevangenissen. "Ik hoor dagelijks vanuit alle inrichtingen dat het in iedere gevangenis hoogste nood is om het te beteugelen", zegt advocaat Hettie Cremers in Nieuws en Co.

Cremers is gespecialiseerd in het penitentiair recht en staat verschillende gedetineerden bij tijdens hun klachtenprocedure. "Geen bezoek, geen verlof en niet naar buiten behalve tijdens een uurtje luchten. Dat is op allerlei manieren heel erg slecht."

Wanneer er in een gevangenis corona wordt vastgesteld, moeten vaak hele blokken in quarantaine. "Men zit in een hokje van 3 bij 2 en weet niets van een ander als je bij elkaar wordt geplaatst." Het virus kan daardoor sneller verspreiden.

Roermond

In de gevangenis in Roermond zitten inmiddels 84 gedetineerden in quarantaine. "Een groot deel begrijpt het. Sommigen vinden het minder fijn", zegt directeur Arend de Korte in Nieuws en Co. De gevangenis probeert activiteiten te organiseren die binnen een cel gedaan kunnen worden.

Buiten de gevangenis staat een vrouw met kleding. "Die breng ik naar mijn partner in detentie. Hij laat zich er niet onder krijgen." Toch is het voor haar ook zwaar. "Sinds maart mag ik mijn partner al niet knuffelen. En onze kinderen kan hij ook niet zien. Die lijden er echt onder."

Actie nodig

"Aan de ingang moet meer gebeuren. Mensen die binnenkomen, moeten preventief getest worden", zegt Cremers. "En gebruik mondkapjes. Je kan boosheid ook zien met een mondkapje, en het geeft meer bescherming voor de gedetineerden."

Om grote quarantaines te voorkomen, stelt Cremers ook voor om cellen niet meer te delen. "Zorg voor meer eenpersoonscellen. Dan verspreid het virus minder snel."

gevangenis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie