Binnenland

'Zes op de tien kankerpatiënten geneest'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zes op de tien kankerpatiënten geneest'

Presentatrice Caroline Tensen deed een hoopvolle uitspraak in de ochtendshow van Radio 538. Zij was daar in aanloop naar de benefietuitzending Nederland Staat op Tegen Kanker. "Zes op de tien patiënten met kanker geneest ook weer", aldus Tensen. Kunnen medische deskundigen die cijfers bevestigen?

{quoteaudiofragment audio="317632" author="Feit of Fictie bij EenVandaag" caption="Kanker is in 60 procent van de gevallen te genezen'" }

Het integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) houdt zo'n beetje alle cijfers bij die betrekking hebben op de behandeling en genezing van kanker in Nederland. Welke tumorsoort komt het vaakst voor? Welke kankersoort is het beste te behandelen én hoeveel patiënten overleven kanker op jaarbasis? Otto Visser van het IKNL geeft uitleg: "Op basis van de meest recente cijfers kunnen we zeggen dat ongeveer 64 procent van alle patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven is."

Dat lijkt dus zo klaar als een klontje, maar er moet een kanttekening bij geplaatst worden. Niet iedereen uit die groep is na vijf jaar daadwerkelijk genezen. Een deel daarvan overlijdt daarna alsnog. "De groep patiënten die tien jaar na de diagnose nog in leven is beslaat nu 54 procent." De cijfers zijn dus op verschillende manieren te interpreteren.

Verschillende vormen van kanker

Emiel Voest, medisch directeur en oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, geeft uitsluitsel. "Op dit moment is het inderdaad zo dat meer dan 60 procent van de mensen met de diagnose kanker het kan overleven. Als je kijkt naar de individuele vormen van kanker dan zie je dat daar nog wel grote verschillen in zitten", aldus Voest. Zo zijn vormen als huidkanker en teelbalkanker veel beter te behandelen dan longkanker en alvleesklierkanker.

In algemene zin kan je stellen dat, vijf jaar na de eerste diagnose, 64 procent van de patiënten nog in leven is. Daarmee is de stelling van Caroline Tensen een feit. Het gedeelte van de patiënten dat daarna nog overlijdt is aanzienlijk klein. Oncoloog Voest hoopt op 100 procent genezing in de toekomst, maar stelt ook: "Kanker blijft een hele onvoorspelbare ziekte. Gelukkig weten we steeds meer van kanker maar door onderzoek moeten we écht meer te weten komen om die doelstelling te verwezenlijken."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie